Spørsmål
Hei! Jeg har et litt underlig problem. Jeg har de siste ukene blitt veldig oppmerksom på at den ene siden av kroppen min føles annerledes. At musklene er større på den siden, at jeg er mer anspent og at den gjør ting på en annen måte enn den andre siden. Kroppen min føles asymmetrisk og det gjør meg gal. Når jeg legger meg til å sove, holdes jeg våken av å kjenne på denne ubalansen og det frustrerer så mye at jeg blir emosjonell av det. I utgangspunktet tror jeg at jeg føler en større forskjell enn det fysisk er. Jeg finner ikke ut av hvorfor dette påvirker meg sånn. Noen gangerføles det litt bedre hvis jeg strammer musklene for å føle det blir mer jevnt, men det hjelper ikke lenge. Jeg føler meg veldig alene i dette, fordi jeg ikke klarer å forklare til andre hvorfor jeg er så opphengt i det og hvorfor jeg er så overveldet hele tiden. Er det noe tips på hvordan håndtere det bedre? Føler andre på dette?
Psykolog og fastlege svarer
Det er forståelig at du ønsker hjelp til å håndtere overveldelsen du kjenner, knyttet til tanker og fornemmelser om ubalanse og asymmetri i kroppen. Vi skal forsøke å gi noen tips.
Asymmetri er ikke uvanlig
For det første er ikke menneskekroppen helt lik på begge sider. De fleste har litt ulik størrelse på føttene. Mange kvinner har ulik størrelse på brystene. Det er også slik at de fleste kjenner mest kraft i den hånden og armen man skriver med. Dette er altså ikke uvanlig, men ikke noe vi legger så mye merke til eller som påvirker vår funksjon. Du har nok helt rett i at ubalansen og forskjellen du kjenner ikke er så stor fysisk, men at du opplever det slik fordi du har knyttet et ubehag og uro til dette.
Å bli opphengt i noe som gjør deg urolig
Tanker og fornemmelser kan gjøre oss urolige. Vi kan også fort få tanker som: Er dette vanlig? Hvorfor tenker jeg så mye på dette, er det noe galt med meg? Når sterke følelser kobler seg på tanker, oppleves de også som mer reelle eller sanne. Det høres ut som at du gransker og kjenner godt etter i kroppen. Da er det også lett å kjenne noe. Det å bli engstelig og urolig er også noe som påvirker kroppen i stor grad, og som gjør at vi kan kjenne stramming, kvalme, hjertebank, økt puls, svette, svimmelhet med mer. Det å kjenne seg engstelig kan derfor i seg selv kan gjøre deg anspent og gjøre at du kjenner på ting i kroppen.
Hva bekymrer vi oss for?
Hva som gjør at du har blitt så opptatt av kroppen din og forskjellen mellom de to sidene, er ikke lett å si. Generelt kan jeg si at det er vi kan bli bekymret for svært mange ting, så det kan være litt tilfeldig også at det ble akkurat dette. Poenget er at det vi tenker på (og etterhvert henger oss opp i) gjør oss redd, og vi får ikke til å berolige oss.
Håndtering av uro og overveldelse- hvordan berolige deg selv
- Forsøk å ikke tenke på deg selv som rar og avvikende som strever med dette. Møt deg selv i stedet med medfølelse og støtte.
- Husk at angst og frykt ikke nødvendigvis er så rasjonelt, men opplevelsen er plagsom og ubehagelig.
- Minn deg selv på at tanker er bare tanker - ikke sannheter.
- Legg merke til hva uroen du kjenner i kroppen gjør med deg - berolige deg selv med at dette ikke er farlig, vi er laget for å tåle dette.
- Del dine tanker og opplevelser med en du stoler på.
- Forsøk meditasjon og mindfullness-øvelser for å flytte fokus og skape ro.
Jeg legger ved noen artikler du kan lese om bekymring, og noen apper jeg tenker kan være nyttige for deg.
Dersom du trenger hjelp til å håndtere dette, kan du ta kontakt med din studentsamskipnad. Det er mange gratis kurs og samtaler kan også være et alternativ.
Vennlig hilsen fra psykologen og fastlegen