Hopp til innhold
?

Hva kan jeg gjøre for å få bedre konsentrasjon?

Kvinne 22 . 17 September 2024

Spørsmål

hei, jeg er student og er usikker på om jeg har noe form for konsentrasjonsvansker eller noe. Folk kan snakke dirkete til meg innen ett enkelt eller vanskelig tema, hvor jeg ikke forstår hva de sier til meg. Noen ganger må folk forklare det til meg 2 til 3 ganger: Det samme gjelder under forelesninger osv. de snakker hvor jeg prøver å følge med, men får ikke til å skjønne hva de sier eller får ikke det inn i hodet på en måte. Har dere noe tips til hva dette er eller hva jeg kan gjøre?

Kvinne (22)

Psykolog svarer

Hei

Dette høres ut som en frustrerende situasjon for deg. Utfordringer med konsentrasjonen eller oppmerksomhet, kan ha flere mulige årsaker. Og det kan også være flere faktorer som påvirker evnen til å både forstå og følge med, både i samtaler og på forelesninger. Her er noen eksempler;

  • Svekket hørsel: Når hørselen er svekket, må hjernen jobbe ekstra hardt for å oppfatte og forstå lydsignaler. Dette kan føre til mental tretthet, noe som kan gi redusert konsentrasjon. Det å ikke høre eller forstå hva som blir sagt kan føre til negative følelser og tanker, noe som ofte leder vår oppmerksomhet bort, og gjøre det enda vanskeligere å konsentrere seg.
  • Læringsstil: Noen personer lærer bedre visuelt, men andre lærer bedre ved å høre eller gjøre ting praktisk. Hvis forelesningene er muntlige og du er en mer visuell lærende, kan dette påvirke hvor godt du klarer å følge med.
  • Stress eller engstelse: Hvis du opplever stress eller engstelse i studiesituasjoner, kan det gjøre det vanskelig å konsentrere seg og forstå hva som blir sagt. Det påvirker også hukommelsen og oppfattelsesevnen din.
  • Søvn eller helseproblemer: Dårlig søvnkvalitet, helseproblemer eller vitaminmangel kan påvirke konsentrasjonen din.
  • Skjermbruk: Skjermbruk kan ha stor innvirkning for både konsentrasjon og vår psykiske helse generelt. Særlig gjelder dette studenter som bruker mye tid foran skjerm og mobil både i sin studiehverdag og fritid.
  • Konsentrasjonsvansker: Kan være et tegn på oppmerksomhetsproblemer. Det betyr ikke nødvendigvis at du har ADHD, men det kan være nyttig å utforske dette med en fagperson, særlig hvis du opplever dette ofte og i flere situasjoner.
  • Auditoriske prosesseringsvansker (APD): Dette er en tilstand hvor hjernen har problemer med å behandle det som blir sagt, selv om hørselen er normal. Personer med slike vansker kan ha utfordringer med å forstå tale, særlig i miljøer med mye bakgrunnsstøy.

 

Hva du kan gjøre:

  • Sjekk hørselen din: Hvis du mistenker at du har svekket hørsel, er det viktig å ta en hørselstest hos en lege eller audiograf. Husk også å plassere deg strategisk i forelesningssalen, slik at du hører bedre det som blir sagt.
  • Bruk visuelle virkemidler: Dersom forelesningen er krevende å følge med på muntlig, kan det hjelpe å bruke visuelle hjelpemidler som diagrammer, bilder eller Power Point-presentasjoner. Å omforme muntlig informasjon til visuelle formater kan gjøre det enklere å forstå. 
  • Bruk verktøy for å strukturere informasjon: Forsøk å ta notater mens du lytter til forelesningen. Det kan også hjelpe å spille inn forelesningene (hvis det er tillatt) og høre på dem senere. Dette gir deg mulighet til å høre på materialet i ditt eget tempo. 
  • Aktiv lytting: Dette innebærer å være veldig bevisst på hva du gjør mens du lytter. Forsøk å fokusere på nøkkelord og prøv å gjenta informasjonen til deg selv. Om nødvendig, kan du stille spørsmål for å klargjøre hva som blir sagt. 
  • Prøv mindfulness eller meditasjon: Noen ganger kan konsentrasjonsproblemer skyldes at tankene dine er urolige, eller spredt. Å lære teknikker for å roe ned og fokusere på øyeblikket kan hjelpe deg å være mer til stede i situasjoner som krever konsentrasjon.
  • Søvn og rutiner: Sørg for at du får nok søvn og opprettholder sunne rutiner, som regelmessige måltider og fysisk aktivitet. Dette kan gjøre stor forskjell for både energinivået og konsentrasjonen din.
  • Reduser skjermbruk: Sett grenser for tiden på SoMe, ta skjermfrie pauser, unngå multitasking på skjerm, slå av varsler. Ta notater for hånd fremfor på PC. 
  • Snakk med en rådgiver eller lege: Alle disse rådene ovenfor kan bidra til å øke konsentrasjon og hukommelse. Men hvis dette fortsetter å være plagsomt for deg, kan det være lurt å prate med noen som kan hjelpe deg å kartlegge hva som er årsaken til dine utfordringer, og evnt henvise deg videre til spesialist hvis det er behov for det. Ta kontakt med din fastlege, evnt en studentrådgiver på din campus. Her er lenke til de ulike studentsamskipnadenes samtaletilbud med informasjon om hvordan du kan få kontakt.

 

Håper noe av dette kan være til nytte for deg. Som du ser så kan vansker med konsentrasjon skyldes mange årsaker, og påvirkes av ulike faktorer. Men husk at det finnes flere muligheter for støtte og verktøy som kan hjelpe deg å få mest ut av studiene dine, til tross for dine utfordringer. Legger også ved noen artikler om konsentrasjon som kan være nyttige å lese.
Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: