Hopp til innhold
?

Jeg strever litt med mat, og lurer på om dere har noen tips?

Kvinne 21 . 18 Februar 2025

Spørsmål

Finnes det spiseforstyrrelser som ikke handler om kroppsbilde? Jeg har perioder der jeg spiser veldig lite eller ingenting og jeg vet ikke helt hvorfor. Til vanlig har jeg energi nok til å trene men når jeg ikke spiser klarer jeg nesten ingenting. Jeg er ganske tynn og har høy forbrenning så tror ikke det handler noe om kroppsbilde/press. Dette skjer i sammenheng med når jeg er mer deppa og også trekker meg fra venner. Jeg har også en tendens til å kaste opp pga panikk anfall eller lignende eller hvis jeg spiser iløpet av den perioden. F.eks. nå har jeg ikke spist middag på 3-4 dager og kanskje spist en brødskive eller to per dag og den ene dagen kastet jeg opp. Sist det var slik varte det i over 1 uke. Jeg har mye å gjøre og jobb om et par dager. Vet ikke hvordan jeg skal ha energi til alt når alt jeg spiser bare kommer opp igjen. Jeg trenger litt tips og råd til hva jeg kan gjøre. Jeg føler meg liksom sulten men ikke nok til å klare å spise noe.

Kvinne (21)

Psykolog svarer

Hei

 

Ja, det finnes spiseforstyrrelser og spisevansker som ikke nødvendigvis handler om kroppsbilde. Det kan også oppstå som en reaksjon på stress, belastende hendelser eller andre utfordringer.

Stress kan ha en direkte påvirkning på fordøyelsessystemet og kan føre til kvalme og oppkast. Dette skjer fordi kroppen aktiverer det sympatiske nervesystemet (ofte kalt «fight or flight-responsen), som blant annet reduserer aktiviteten i fordøyelsessystemet. Når stressnivået blir høyt nok, kan det trigge en fysisk reaksjon der kroppen kvitter seg med mageinnholdet.

Noen vanlige mekanismer bak stressindusert oppkast inkluderer:

  • Økt produksjon av stresshormoner som kortisol og adrenalin, som kan irritere magen og påvirke fordøyelsen.
  • Hyperventilering og panikkanfall, som kan føre til kvalme og brekninger.
  • Økt magesyreproduksjon, som kan gjøre magen mer følsom for refluks og oppkast.
  • Nedsatt appetitt og uregelmessig spising, som kan gjøre magen mer sensitiv når man først spiser noe.

Det du beskriver høres ut som at matinntaket ditt blir påvirket av hvordan du har det psykisk, spesielt i perioder hvor du er deprimert og trekker deg fra venner. Det kan være en sammenheng mellom dette og for eksempel restriktiv spiseatferd som en reaksjon på psykisk stress eller emosjonell overbelastning. Noen mennesker mister appetitten eller føler seg fysisk ute av stand til å spise når de har det vanskelig. Kanskje er det slik for deg? Oppkast i forbindelse med panikkanfall kan også gjøre det enda vanskeligere å få i seg nok næring. Hvis du kjenner deg igjen i dette og opplever at det kan være en sammenheng mellom stress, spisevansker og oppkast, kan det være lurt å jobbe med å redusere stressfaktorer i hverdagen og teknikker for å håndtere stress og engstelse. Da anbefales ofte pusteøvelser eller avslapningsteknikker som nyttige reguleringsteknikker.

 

Her er noen flere ting du kan prøve:

  1. Små steg med lettfordøyelig mat: Hvis du føler deg sulten men ikke klarer å spise, kan du prøve veldig små porsjoner av lettfordøyelig mat, for eksempel yoghurt, smoothie, suppe eller noe flytende som gir næring uten å føles tungt. Det er bedre å få i seg litt enn ingenting.
  2. Drikke kalorierHvis fast føde er vanskelig, kan du prøve å drikke kaloriholdige drikker som juice, melk, proteinshakes eller næringsdrikker fra apoteket. Det kan gi deg energi uten at du trenger å spise store mengder.
  3. Rutine og påminnelser: Når matlysten er borte, kan det hjelpe å sette alarmer eller påminnelser for å spise noe, selv om det bare er en liten mengde.
  4. Håndtere panikkanfall: Hvis du ofte kaster opp i forbindelse med panikkanfall, kan det hjelpe å jobbe med strategier for å håndtere angsten, eller å snakke med noen du stoler på når du kjenner angsten bygge seg opp.
  5. Snakk med noen: Dette høres ut som noe som påvirker deg betydelig og som kan være lurt å snakke med noen om. Du trenger ikke ha en “klassisk” spiseforstyrrelse for at det skal være verdt å få hjelp. En profesjonell kan hjelpe deg med å forstå hvorfor dette skjer og finne en løsning som fungerer for deg.
  6. Forberede deg på jobb: Siden du har jobb snart, kan det være lurt å ha med deg noe lett og næringsrikt som du kan prøve å spise litt av gjennom dagen. Hvis du ikke får i deg nok mat, kan du føle deg utmattet eller svimmel, noe som kan gjøre det vanskelig å komme seg gjennom arbeidsdagen.

Høres dette ut som noe du kan prøve? Jeg vet det kan være vanskelig å spise når kroppen og hodet stritter imot, men det er viktig at du får i deg noe næring for å ta vare på deg selv.

Det kan også være fint om du får snakket med noen om dette, for eksempel en venn, rådgiver, psykolog eller fastlege. Om du ikke har noen i din omgangskrets du kan prate med, eller fastlege ved lærestedet, kan du sjekke ut samtaletilbudet ved din studentsamskipnad. I samtaler har man fokus på å bedre forstå og utfordre de tankene som bidrar til spiseproblemene, og få noen verktøy for å takle både både det, og stress, på en sunnere måte.

Det finnes også andre lavterskeltilbud som kan gi deg støtte når det gjelder utfordringer knyttet til mat og spisevaner. ROS - rådgiving om spiseforstyrrelser hjelper også med spisevaner som ikke er direkte knyttet til kroppsbilde.

Legger også ved noen artikler om stressmestring som jeg tror kan være relevante for deg å lese.

Håper dette var til nytte. Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: