Spørsmål
Hei Jeg overtenker veldig mye og blir ganske sliten av det. Kan det være noe større? Har tenkt litt på om det er mulig å ha en liten grad av OCD. Det er spesielt i sammenheng med jobb og skole og så overtenker jeg på en annen måte sosialt. På jobb er det hver gang jeg er ferdig med en vakt. Da tenker jeg at det er noe jeg har glemt og alle konsekvensene av det. Jeg kan ofte ligge våken 3 timer uten å få sove fordi jeg ikke klarer å tenke på noe annet enn det jeg kanskje har glemt. Jeg har laget en liste selv med alt jeg må gjøre, men det er ikke nok. Jeg må si det høyt til meg selv og sjekker alt flere ganger som om jeg ikke stoler på øynene mine. Det kan plage meg til jeg gråter eller må ringe sjefen å spørre. Hvis jeg skal klare å sove MÅ jeg ta melatonin. Ingen jeg prater med forstår hvor mye stress dette gir meg eller hvorfor jeg ikke kan tenke på noe annet. Lurer bare på hva som kan være grunn til dette, og om jeg må si ifra til noen/ prate med noen.
Psykolog svarer
Det høres ut som du har det veldig krevende akkurat nå. Når overtenking påvirker hverdagen slik du opplever, er det ofte et tegn på at man bærer for mye alene. Det er ikke rart at du er sliten. Overtenking kan skyldes flere ting som for eksempel perfeksjonisme, høyt press eller usikkerhet, og det er helt normalt å føle seg overveldet i slike situasjoner.
- Perfeksjonisme: Det å ha høye krav til seg selv gir ofte frykt for å gjøre feil. Dette kan føre til at en overanalyserer situasjoner for å prøve å unngå feil, enten det gjelder studier, jobb eller i sosiale relasjoner.
- Traumer eller negative erfaringer: Tidligere opplevelser eller belastninger i livet, kan gjøre en mer sensitiv og analyserende i ulike situasjoner for å beskytte seg selv. Dette for å unngå lignende smerte, unngå konflikt, avvisning eller følelsen av å bli forlatt.
- Lærte tankemønstre: Oppvekst i et miljø preget av kritikk eller høye krav til seg selv, kan føre til en vane med overanalysering som en forsvarsmekanisme.
- Beslutningsvegring: Hvis man sliter med å ta valg, kan man bruke mye tid på å veie alle muligheter for å unngå å ta feil beslutning.
- Høyt stressnivå: Kombinasjonen av studier, jobb og sosiale forpliktelser kan bli overveldende. Mange krav (og muligheter) på mange arenaer kan også føre til at hjernen hele tiden jobber med å finne «riktig svar». Det konstante presset kan aktivere en overtenkende respons som en måte å håndtere stresset på.
- Lav selvfølelse: Når man tviler på seg selv, kan man overanalysere mye for å forsikre seg om at man ikke gjør feil. En følelse av utilstrekkelighet kan gjøre at man bekymrer seg mye om hvordan man blir oppfattet, eller om man presterer godt nok, noe som kan føre til en konstant analyse av ord og handlinger.
- Generell engstelse: Hvis hjernens alarmsenter er overaktiv, og har en overdreven respons på stress, kan det føre til at hjernen kontinuerlig overvurderer trusler eller problemer. Slik engstelse kan forsterke overtenking ved at hjernen prøver å "løse" eller "forhindre" det den oppfatter som potensielle farer, selv når de ikke er reelle.
- Behov for kontroll: Når man av ulike grunner, opplever usikkerhet rundt livet sitt, kan overtenking og tvangsmessig atferd (OCD-lignende tendenser) være et forsøk på å skape en følelse av kontroll i en kaotisk eller uforutsigbar situasjon.
Dette var bare noen eksempler på årsaker til overtenking, men kanskje du kjente deg igjen i noen av dem? Det kan variere fra person til person, men felles for dem alle er at overtenking ofte er et forsøk på å skape trygghet eller kontroll.
Å snakke med en venn, rådgiver, psykolog eller fastlege kan være et viktig skritt for å håndtere utfordringene. Det er en styrke å be om hjelp når man trenger det. Det å dele sine tanker og følelser med noen kan bidra til å redusere følelsen av overveldelse, og føles beroligende for hjernen. Om du ikke har noen i din omgangskrets du kan prate med, eller fastlege ved lærestedet, kan du sjekke ut samtaletilbudet ved din studentsamskipnad. I samtaler har man fokus på å bedre forstå og utfordre de tankene som bidrar til overtenking, og få noen verktøy for å takle overtenkingen, og stresset på en sunnere måte.
Legger også ved en artikkel om overtenking som kan være nyttig å lese, og litt informasjon om en selvhjelpsapp som heter Grubl. Ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen fra psykologen