Spørsmål
Hvordan kan man motvirke utbrenthet som student?
Lege svarer
Utbrenthet en type stressreaksjon som viser seg som følelsesmessig utmattelse. De klassiske symptomene på utbrenthet er:
-Emosjonell utmattelse: En overveldende følelse av belastning. Til og med arbeidsoppgaver som man tidligere taklet lett, føles veldig krevende.
-Depersonalisering: En følelsesmessig distanse fra jobb/studie. At jobb eller studie ikke føles like meningsfylt lenger, og at man føler seg kynisk eller likegyldig til det som foregår der.
-Redusert arbeidskapasitet: Vanlige symptomer er konsentrasjonsvansker, hjernetåke og svekket hukommelse. Mange vil forsøke å kompensere ved å jobbe enda hardere. Man føler seg ikke like flink som man pleide, og det kan bli en negativ vurdering av egen arbeidsprestasjon.
Det finnes flere vanlige mestringsstategier som folk tyr til når de begynner å føle seg utbrente.
-Ønsketenkning: at symptomene vil gå over dersom man bare jobber litt mer eller leser hardere.
-Selvkritikk: at man vender blikket innover og gir seg selv skylden for de symptomene man har.
-Unnvikelse: at man unngår problemet med å utsette. Eller at man tyr til feks alkohol for dempe følelsene sine.
Problemet med mestringsstrategiene, er at de sjelden fungerer i lengden, selv om de kan føles hjelpsomme i øyeblikket.
Hvis man har blitt utbrent er det er ofte viktig å bli kjent med seg selv, bli klar over egne tankemønstre og hvordan du reagerer i ulike situasjoner. Det er også viktig å være klar over hva som er tegnene på at du er i ferd med å bli utbrent, slik at man kan unngå å havne i denne situasjonen igjen.
Her er i tillegg noen tips som både kan være nyttige for å unngå å bli utbrent, og kan være gode dersom man kjenner at man har blitt utbrent. Kanskje et eller flere kan være aktuelle for deg:
-Skill studietid og fritid, slik at du kan ta fri med god samvittighet, og jobbe mer effektivt når du har satt av tid til å studere.
-Ta planlagte pauser
-Gjør noe hyggelig som vanligvis gir deg energi og glede.
-Lag deg en ukesplan for å få oversikt.
-Sett deg oppnåelige mål hver dag. Dette bidrar til mestringsfølelse!
-Sammenligne deg med deg selv. Hva er en god studiedag for deg?
-Sett ord på bekymringene dine, og se om du kan sortere de, gjerne skriftlig. Hva kan du gjøre noe med, og hva kan vente?
Ved flere av studentsamskipnadene har man stress- og studiemestringskurs, noe mange studenter synes er nyttig. Andre synes mindfulness-øvelser er gode for å stresse ned. Hvis du har behov for å snakke med noen om dette med utbrenthet, og få ytterligere informasjon og råd, kan du kontakte samtaletilbud ved din studentsamskipnad.
Legger ved en artikkel, som jeg tenker har nyttig informasjon.
Lykke til!
Hilsen legen