Spørsmål
Siden pandemien har jeg slitt en del med angst i hverdagslige situasjoner, og har gått til psykolog for å jobbe med dette. Det har blitt litt bedre, men preger meg fortsatt mye i hverdagen. For eksempel når jeg skal reise et sted blir jeg veldig uvel, stresset og får vondt i magen. I forbindelse med en legetime har jeg fått påvist for høyt kortisol, og er blitt målt tre ganger over en periode på 6 måneder, der alle viser for høye nivåer. Jeg vet at jeg går med mye stress i kroppen, men klarer ikke å stresse ned. Tanken på hva høyt kortisol kan gjøre med kroppen over tid gjør meg enda mer stressa, og ingenting ser ut til å virke. Har begynt med regelmessig trening og å lese bøker for å koble av, men med en gang jeg ikke gjør noe av dette så stresser jeg over at jeg stresser. Hvordan kan jeg få ned kortisolnivåene og leve uten konstant stress?
Lege svarer
Jeg forstår at dette er en krevende situasjon for deg, og jeg synes det er fint at du skriver til oss om dette.
Kortisol er kroppens "stresshormon", som stiger under stress, og faller igjen naturlig etterpå. Dette er viktig for kroppens stressmestring, da det er med på å forberede oss på kamp eller flukt. Ved vedvarende forhøyet kortisol, kan man se at hukommelse og konsentrasjon påvirkes, og andre systemer i kroppen som immunforsvaret og blodsukkeret kan også påvirkes av dette. Det er ikke vanlig å sjekke kortisol for å påvise forhøyet stressnivå, bla fordi kortisol er et stoff som er vanskelig å måle med sikkerhet. Kortisolnivået varierer naturlig i løpet av dagen, det er høyest om morgenen og lavest rundt midnatt. Derfor er det nøye når prøven tas, og viktig å tenke på om man skal sammenlikne to ulike prøver. Den vanligste grunnen til at man tar prøve av kortisol er dersom man mistenker sykdom knyttet til binyrene, hvor kortisol produseres. Du skriver at du har fått påvist forhøyet kortisol på blodprøve 3 ganger over en periode på 6 måneder. Jeg går ut i fra at det er konkludert med at det ikke er noen annen årsak til dette enn forhøyet stressnivå. Om du er i tvil om dette, kan det være lurt å kontakte legen din.
Så beskriver du at du har vært engstelig for mange hverdagslige situasjoner i en lengre periode. Det kan høres ut som om nå er du kommet inn i en "ond" sirkel, hvor du i tillegg for frykten for spesifikke situasjoner, er redd for for hva stresset skal gjøre med deg. Noe som igjen gjør deg mer aktivert og stresset.
For mange kan det være nyttig å legge inn pauser i en stressende hverdag. Enten man liker mindfulness, meditasjon eller yoga, eller evt andre aktiviterer som kan hjelpe med å stresse ned. Det kan være lurt å få dette inn som en daglig rutine. Det finnes også gode apper du kan laste ned på mobilen, som kan være til hjelp med stress, angst og grublete tanker.
Men noen har såpass mye bekymringstanker og så mye ubehag i kroppen, at det er vanskelig å klare å roe ned med denne typen aktiviteter. Da kan det være nyttig å snakke med noen om dette, forsøke å sortere i hva bekymringene handler om. Når man har fått litt mer klarhet i hva det er man er redd for eller bekymrer seg over, kan man jobbe med å lære verktøy for å dempe angsten eller redusere bekymringstanker. Dette kan man gjøre hos psykolog, slik du skriver at du har gjort. Man kan også oppsøke samtaleterapeut ved studentsamskipnaden der man studerer. Ellers man kan snakke med fastlege og evt få råd om andre samtaletilbud i kommunen der man bor.
Jeg legger ved et par artikler, som jeg håper kan være nyttige for deg
Lykke til!