Spørsmål
Jeg er en gift kvinne og mor til to barn. Jeg har et tidligere arbeidsliv som lærer og rektor i et annet land. Jeg har en mastergrad i ledelse og bedriftsledelse. For noen år siden kom jeg til Norge med familien min av politiske grunner. Jeg er nå sisteårsstudent i IT og Ledelse, skolen min slutter om 2 måneder, jeg er ferdig utdannet i juni, men jeg er ekstremt engstelig for ikke å finne en jobb, jeg føler meg utenfor alt og alle, jeg har en stor følelse av ensomhet, følelsen av utilstrekkelighet og ensomhet spiser meg opp, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.
Studentrådgiver svarer
Det høres ut som du har oppnådd mye i livet, både profesjonelt og personlig. Jeg forstår at det kan være utfordrende å føle seg utenfor og møte motgang når du prøver å integrere deg i et nytt samfunn. Det er helt naturlig å føle seg engstelig i en slik overgangsperiode, spesielt når du har flyttet til et nytt land og står overfor utfordringer med å finne en jobb.
Her er noen forslag som kanskje kan hjelpe:
- Nettverksbygging: Prøv å delta på nettverksarrangementer, seminarer og workshops innen IT og ledelse. Dette kan hjelpe deg med å møte potensielle arbeidsgivere og kolleger i bransjen. Snakk også med de du allerede kjenner, både i Norge og hjemlandet ditt - kanskje vet de om muligheter som kan være relevante for deg?
- Jobbsøking: Bruk nettsider som Finn.no (Jobbsøk), NAV.no (Arbeidsplassen), og LinkedIn for å søke etter jobber. Mange bedrifter legger ut stillingsannonser på disse plattformene.
- LinkedIn: Oppdater profilen din på LinkedIn og bruk plattformen aktivt for å knytte kontakter og søke etter jobber. Mange jobber blir annonsert her, og det er en god måte å vise frem dine kvalifikasjoner og erfaringer.
- Karriererådgivning: Mange universiteter tilbyr karriererådgivning for studenter og nyutdannede. De kan hjelpe deg med å skrive en sterk CV, forberede deg til intervjuer og gi råd om jobbsøking. Du kan også kontakte NAV jobbveiledning for karriereveiledning. De kan også hjelpe deg med arbeidsutprøving om det skulle være ønskelig.
- Språk: Hvis du ikke allerede er flytende i norsk, kan det være nyttig å ta språkkurs for å forbedre dine språkkunnskaper. Fortsett å forbedre dine norskkunnskaper. God språkforståelse kan gjøre det lettere å kommunisere med potensielle arbeidsgivere og kolleger, og kan gjøre det lettere å integrere seg i arbeidsmarkedet og samfunnet.
- Frivillig arbeid: Vurder å gjøre frivillig arbeid innen ditt felt. Dette kan gi deg verdifull erfaring, utvide nettverket ditt og vise potensielle arbeidsgivere at du er engasjert og motivert.
- Selvomsorg: Husk å ta vare på deg selv. Det er viktig å finne tid til aktiviteter som gir deg glede og avslapning, enten det er å tilbringe tid med familien, trene, lese eller noe annet du liker.
Du har allerede oppnådd så mye, og det er tydelig at du har en sterk arbeidsmoral og mange ferdigheter. Det er helt normalt å føle seg usikker i en slik situasjon, men husk at du ikke er alene. Mange går gjennom lignende følelser, og det finnes ressurser og støtte tilgjengelig for å hjelpe deg gjennom denne perioden.
Vennlig hilsen fra Studentrådgiver