Hopp til innhold
?

Hvordan vet man hvem man er? Hvordan bli likt, men være seg selv samtidig?

Annet 23 . 14 August 2024

Spørsmål

Hvordan vet man hvem man er, og hvordan blir man den man ønsker å være? Hvordan vet man hvilke sider av seg selv man bør forandre og hvilke man må akseptere? Jeg vil bli likt, men jeg vil være meg selv. Hvordan?

Annet (23)

Rådgiver svarer

Hei

Så fint at du tar kontakt. Det er store spørsmål du er innom, tanker og tema som de aller fleste kjenner og kanskje grubler mer eller mindre på i ulike faser. Jeg vil dele noen tanker rundt det du spør om, samt vise hvor man kan få kontakt med en samtalepartner blant våre kollegaer eller hos noen av våre samarbeidspartnere i studiebyene om du skulle ønske det.

Det er ingen fasit på hvilke verdier som er rett for hver og en av oss, så det er først og fremst en selv som kan vite hva som blir riktig for seg. Samtidig er det mye vi alle har felles, når det gjelder både behovet for å få være oss selv og på samme tid bli likt av andre.

Å kjenne på og reflektere rundt hvordan man er, hva man mener og hva man gjør i livet er for mange en livslang reise, som vil endre seg noe ettersom man gjør seg ulike erfaringer.

Reflektere med andre om livets store spørsmål

  • For mange vil det være godt og kanskje nødvendig å få snakket med andre om disse spørsmålene, for å få speilet sine undringer om seg selv og sine livsvalg i møte med andre. Det kan være familie, venner, medstudenter, bekjente og/eller profesjonelle samtalepartnere. Om du ønsker det, kan det være nyttig å dele med ulike samtalepartnere.
  • Hvis du vil ta kontakt med rådgiverne i studentsamskipnaden din for en samtale, kan du se mer om de tilbudene her:
    www.studenterspor.no/om-oss/#studentsamskipnader
  • Du kan også ta kontakt med f. eks. studentprest eller studenthumanist ved ditt studiested. De er vant til å snakke om slike spørsmål om livet.

Aksept og respekt

Å bli likt er noe de aller fleste kjenner behov for, i en eller annen grad, det er rett og slett et av våre sosiale basisbehov.

Enkelte ganger vil våre valg bli satt på prøve, hvor det å bli likt blir viktigere enn det å handle i tråd med verdiene våre. Uansett situasjon vil det først og fremst være du som kan vite hva som blir rett for deg.

Respekt og aksept fra andre vil i det lange løp trolig være sterkest om vi står for den vi er og det vi mener, og ikke handler på tvers av oss selv. Om vi opplever aksept for den vi er, vil også avhenge av hvem vi har rundt oss.

Tips om studentforeninger og sosiale møteplasser

Med tanke på hvordan miljøet man har rundt seg påvirker opplevelsen av seg selv, velger jeg å dele litt om frivilligheten i studiebyene. Det finnes ofte flere store og små lag, organisasjoner og møteplasser, og kanskje finnes det en organisasjon eller en møteplass i den byen du studerer i hvor du aner at det er mer rom for deg og det du står for. Dette kan være et supplerende miljø til det du møter i det daglige på studiet og der du bor.


Til sist vil jeg si, at uansett om du velger å oppsøke en samtalepartner for å lufte tankene, eller om du vil reflektere rundt disse tankene selv, vil jeg oppfordre deg til å gi deg selv tid. De spørsmålene du har stilt vil for de fleste ikke kunne besvares på en uke, måned eller et halvt år.

Lykke til med høstsemesteret – og vær god mot deg selv på vegen.

Vennlig hilsen
Rådgiver

Jeg synes også du bør lese: