?

Hvordan kan jeg senke kravene mine og godta å ikke være best i alt?

Kvinne 20 . 03 Mai 2022
Spørsmål

Hei. Jeg sliter med at jeg alltid presser meg selv så langt at jeg blir helt utslitt. Føler jeg må prestere med studiene, få venner fra studiene, være en god kjæreste osv. Det er så mange ting og jeg føler at jeg alltid har studiene i bakhodet som henger over meg hele tiden. Jeg har et behov for å prestere bra, og når jeg ikke får toppkarakter blir jeg kjempeskuffet, selv om jeg fortsatt har fått en kjempebra karakter. Synes det er slitsomt å ha så høye krav hele tiden, for jeg finner alltid noe å være misfornøyd med, alltid noe som kan gjøres bedre. Det er på en måte aldri noe som blir bra nok for meg og jeg synes alltid at alle er mye flinkere enn meg. Hvordan kan jeg lære å senke kravene mine, og bli fornøyd med det jeg får til, og godta å ikke være best i alt?

Kvinne (20)
Sosionomen svarer
Hei

Det er ikke så uvanlig å kjenne på et slikt press som du beskriver her og det er nok mange som kan kjenne seg igjen i dette. Hva tror du er årsaken til at du presser deg selv på denne måten? Det å finne årsaken kan kanskje være et godt utgangspunkt for å kunne justere litt på kravene.

Noen har høye krav til seg selv og føler seg presset til å oppnå en masse ting fordi de ikke vil bli mislikt eller bli sett på som mislykket. Mange blir også svært strenge og selvkritiske. Selv bra karakterer er ikke "bra nok". På en måte kan dette forstås som et forsvar: hvis jeg selv er min største kritiker, har jeg kommet all annen kritikk i forkjøpet og jeg er dermed forberedt. 

Det går også an å se dette fra et litt annet perspektiv og jeg vil anbefale deg å stille deg selv noen spørsmål: Er det toppkarakterer som skal definere om du er en bra person? Hva er det kjæresten din eller vennene dine setter pris på ved deg? Med andre ord, er mulig å revurdere litt hva du skal anse som kvaliteter og verdier hos deg? 

En mulig måte å jobbe med dette er å fokusere på selvmedfølelse og det å bli en litt bedre venn med deg selv. Dette kan du lese mer om i artikkelen som jeg har lagt ved under. 

Vil du snakke med en fagperson om dette? Sjekk ut samtaletilbudet ved din samskipnad. 

Vennlig hilsen

Sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?