Spørsmål
Er det galt å klage over ting? Ingen liker å høre på folk som forpester ethvert rom de entrer med pessimisme og negativitet, men hva hvis man ikke kan la være? Noen dager føler jeg at jeg ikke har noe som helst positivt å si, og at jeg ikke orker å gå rundt og late som jeg er overbegeistret for alt mulig. Da prøver jeg å være mest mulig alene for å ikke plage andre med mitt nærvær. Jeg skjønner at folk synes syting er slitsomt, og at måten man formulerer seg på har mye å si for hvordan man blir mottatt. Samtidig får jeg følelsen av at folk ikke liker dem som legger mer merke til det negative enn det positive, som personer. Fordi dette er en dårlig egenskap å ha. Hva gjør man da hvis man er negativ av natur? Ikke bør jeg klage, for da skjønner folk at jeg er en person som sprer negativ energi, men å spille glad og si fine ting jeg ikke mener, føles bare overfladisk ut. Må vel endre hvordan jeg tenker. Skulle ønske at jeg var en annen, en som er lettere å like. Vel, nok syting fra meg.
Rådgiver svarer
Så fint at du tar kontakt. Først vil jeg gjerne si at du er ikke alene, det er mange som er usikre på hvor mye de kan vise fram til andre av det som plager dem og som ikke alltid vet hvor plass de kan ta med sine ting. Jeg vet ikke om du skriver dette fordi du har fått tilbakemeldinger fra andre om dette, eller om du bare undrer deg selv, men uansett kan det være aktuelt å stille seg spørsmål om hva trenger jeg å godta ved meg selv, hva ønsker jeg å endre på og kanskje dele opp i konkrete områder som man kan ta tak i.
For å få sortert noen av disse tankene, kan man snakke med noen man har rundt seg (eks. en medstudent, en nabo, en slektning), om at man trenger å få luftet noe, samt gi plass til at den/de andre også kan få luftet hva de tenker på. Mange kan kjenne på at det er lettere å lytte til hverandres greier, om det er en slags balanse i delingen og man ikke kun blir lyttepost for en annen.
Noen har nytte av å sette av tid til klaging, for å rydde tankene for egen del og redusere behovet for å klage overfor andre gjennom dagen, samt finne overskudd til å se lyspunkter i små og store ting rundt seg. Det kan også handle om å finne eller gjenoppta kanaler for å få ut litt av gørra, for eksempel gjennom skriving for seg selv, eller ved å benytte chat-tjenester eller støttetelefoner for å få luftet tanker om de vanskelige tingene i livet.
Du skriver om det å søke mer alenetid enkelte dager, og det trenger ikke å være feil å ta et pusterom for seg selv, hvis det er dager hvor man kjenner at det ikke gjør godt å ha for mange rundt seg eller man vil lade batteriene alene. Samtidig kan det være en øvelse å tillate seg selv å ikke være på topp, også når man har andre rundt seg, om det er i studiesituasjonen, jobbsituasjonen eller på fritiden. Alle har dager hvor man har mindre å gi enn ellers, så vi trenger alle å oppdage at vi ikke er alene om slike dager.
Idet du skriver om at du skulle ønske at du var en annen enn du er, tenker jeg at det er tanker som kunne vært godt å få snakket med noen om. Hvis slike tanker tar stor plass, er det greit å få snakket om det med noen ansikt til ansikt, om du ikke allerede har anledning til det. Jeg legger ved lenke til samtaletjenestene og kurstilbudet til studentsamskipnadene, om du eksempelvis ønsker å ta kontakt for en samtale med rådgiver eller delta på kurset Tankevirus eller andre kurs du finner interessante.
Ønsker deg lykke til med små steg for å gi plass for både klaging og de gode erfaringene i hverdagen.
Vennlig hilsen
Rådgiver