Spørsmål
Hei, jeg bare har et spørsmål jeg ble diagnosert med en diagnose på DPS mine foreldre mente var helt feil så jeg ble usikker selv om det var riktig og tok med foreldre til DPS og så fjernet diagnose og henvist videre på annet fagområde utrednings sted på DPS, men jeg tenker sånn f.eks np tok psykiateren min opp ASD og personlighet forstyrrelse og diverse annet ordentlig fult utredning av alt stor kartlegging… så spørsmålet mitt er hva om f.eks at kartleggingen av psykiaterene/psykologen peker mot ASD autisme spekter kan den bli fjernet om familien min sier bare nei det høres ikke riktig ut? Sånn jeg vet ikke hvor mye familien min kan ommpsykologi men jeg vet at jeg har en forelder nå som mener jeg er EUPF/BPD…… ehhhh men sånn hva er vits med paykolog om familien min kan bare si nei helg til de er fornøyd med en diagnose? Eller har det noe å si de symptomene og hva jeg fyller inn? Eller hvordan er dette hva om psykiat tenker noe helt annet en familien igjen?
Psykolog svarer
Og takk for at du deler dette, - det er et veldig viktig og forståelig spørsmål du stiller.
Kort sagt så er svaret nei, familien din kan ikke «fjerne» eller styre en diagnose dersom psykologer eller psykiatere mener at den er riktig basert på faglig vurdering og grundig kartlegging. Diagnoser blir satt etter vurdering av dine symptomer, utviklingshistorie, observasjoner og tester, ikke basert på hva foreldre eller pårørende synes “høres riktig ut”.
- Diagnose settes ut fra faglige kriterier (f.eks. ICD-10 eller ICD-11, eller DSM-5). Det betyr at fagpersoner følger bestemte kriterier, og bruker sin erfaring og utdanning, det handler ikke om synsing eller “følelse”.
- Familien kan bli hørt, men de har ikke beslutningsmyndighet. Psykologer/psykiatere kan be om informasjon fra foreldre hvis de tror det kan være nyttig (spesielt i ASD-utredning, hvor utviklingshistorien er sentral). Men det betyr ikke at foreldrenes mening styrer utfallet.
- Du er hovedpersonen. Dine opplevelser, symptomer og det du selv forteller er det aller viktigste. En fagperson kan ikke overstyres av foreldres meninger, med mindre det viser seg at informasjonen faktisk endrer vurderingen på en reell og relevant måte.
- En diagnose kan endres, men kun ved faglig grunnlag. Det er vanlig at en diagnose kan endres når mer informasjon kommer frem, eller hvis en tidligere vurdering var for tidlig eller feil. Men dette skjer ikke fordi noen «bare sier nei».
- Det er uprofesjonelt å fjerne en diagnose kun fordi foreldre er uenige. Hvis det skjedde i ditt tilfelle, kan det tyde på at behandleren kanskje ble usikker selv, eller at utredningen ikke var grundig nok ennå. Det høres positivt ut at du nå får en mer omfattende utredning.
- Det er mulig å ha flere diagnoser, men da må det vurderes nøye, fordi noen symptomer kan ligne (som sosiale eller emosjonelle vansker). God utredning skal se på både utviklingshistorie og nåværende fungering. Derfor er det ekstra viktig at fagpersonene får gjøre en grundig jobb uten at familie presser frem et bestemt resultat. De skal lytte til alle perspektiver, men diagnosen settes på bakgrunn av helheten.
Hvis psykiateren etter full kartlegging mener du har for eksempel autisme (ASD), så vil det bli satt som diagnose. Hvis foreldrene dine da sier “nei, det tror vi ikke”, så kan det bli diskutert, men det opphever ikke diagnosen med mindre det dukker opp ny, relevant informasjon som endrer bildet.
Det er helt forståelig at du føler deg usikker når det er mange ulike meninger om deg, spesielt når de kommer fra din familie. Husk at det er ditt liv, din opplevelse og din helse som er i fokus. Du har rett til å bli tatt på alvor og utredet på en grundig og respektfull måte. Husk at det er lov å stille spørsmål underveis, be om forklaringer og si fra hvis noe føles feil eller forvirrende, og det er helt greit å bruke tid på å finne ut av hva som faktisk stemmer for deg. Det viktigste er at du får tillit til behandleren din og føler deg trygg på at vurderingene er faglig forankret.
Du fortjener å bli møtt med trygghet, faglig kompetanse og støtte, -og det høres ut som du er på god vei mot å få det.
Håper dette var oppklarende. Ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen fra psykologen