Hopp til innhold
?

Kan antidepressiva være til hjelp for IBS og angst?

Kvinne 23 . 08 April 2025

Spørsmål

Hei, Jeg har IBS og sliter mye med angst knyttet til dette. Jeg er nærmest konstant redd (om så bare en tanke i bakhodet) om å bli dårlig og har gjennom over 12 år med denne problematikken opparbeidet meg noen tankemønstre som jeg sliter med å komme meg ut av. Sliter med generell angst nærmest konstant, og mye små angstanfall flere ganger ukentlig knyttet til nettopp det å bli dårlig i magen. Har fått et ekstremt kontrollbehov over noe jeg gang på gang får bevist at jeg ikke har kontroll på. Magen lever sitt eget liv. Jeg har vært hos psykolog og lege, prøvd lav fodmap og meditasjon, men det hjelper lite. Jeg lever så riktig som jeg kan for ibs-en, og den er vel levelig på dette punktet, men det er derimot ikke angsten. Jeg er ensom og holder meg stort sett hjemme fordi jeg er så redd for å bli dårlig i sosiale situasjoner. Har dere noen råd om hvordan jeg kan gå fram for å få bukt med dette? kan antidepressiva være til hjelp (har lest det kan lindre ibs og angst)?

Kvinne (23)

Psykolog svarer

Hei

Først og fremst vil jeg anerkjenne hvor krevende det er å leve med langvarige helseplager som IBS og angst, særlig når det har pågått over så mange år. Det at du har søkt hjelp, prøvd ulike metoder som meditasjon og kostholdsendringer, og nå søker råd, viser styrke og et ønske om endring. Selv om det kan føles som om lite har hatt effekt, er det viktig å vite at bedring ofte skjer gradvis, og at det fortsatt finnes flere muligheter.

 

Negative tankemønstre og kontrollbehov

Et langt sykdomsforløp kan lett føre til at kroppen føles uforutsigbar, og tankene søker etter kontroll for å skape trygghet. Dette er en helt naturlig respons, men det kan også skape fastlåste mønstre som opprettholder både angst og isolasjon. Kognitiv terapi eller metakognitiv terapi kan være nyttige verktøy for å jobbe med slike mønstre, og dersom du ikke allerede har fått dette tilbudet, kan det være aktuelt å be om henvisning til psykolog med spesialisering innen angst og somatisk helse.

 

Antidepressiva, kan det hjelpe?

Du spør om antidepressiva kan være til hjelp – og det er et helt legitimt og viktig spørsmål. Mange som strever med langvarig angst og lavt funksjonsnivå, kan ha god effekt av medisiner, spesielt i kombinasjon med samtaleterapi. Noen typer antidepressiva (særlig SSRI) har vist seg å kunne hjelpe ved både generalisert angst og ved IBS-relaterte plager, da tarmen og hjernen er tett forbundet gjennom det vi kaller tarm–hjerne-aksen (gut-brain axis).

Det betyr ikke nødvendigvis at medisiner er en “quick fix”, men de kan gi deg et bedre utgangspunkt for å jobbe med det psykologiske og sosiale, og kanskje senke terskelen for å ta tilbake hverdagen, bit for bit. Dette er noe du kan snakke videre med fastlegen din om, og gjerne i dialog med psykolog om du allerede går til behandling.

 

Angst og unngåelse

Når angst og fysiske symptomer fører til at man unngår sosiale situasjoner, kan det i seg selv forsterke følelsen av ensomhet og tap av mestring, slik du beskriver. Et viktig steg videre handler ofte om gradvis eksponering, å øve på å være i situasjoner som vekker ubehag, men i små og trygge doser. Det handler ikke om å “kaste seg ut i det”, men å sakte utvide trygghetssonen.

 

IBS og psykisk helse

IBS påvirkes ofte av stress og emosjoner, og mange opplever at symptomene forverres i sosiale eller ukjente situasjoner. Derfor kan det være nyttig å jobbe både med kropp og sinn, og det er ulike tilnærminger som kan benyttes. Ett eksempel er Acceptance and Commitment Therapy (ACT) som er en metode som handler om å leve i tråd med egne verdier, selv når man har symptomer, å ta små steg i retning av det som betyr noe, i stedet for å vente på at alt skal bli “bra” først.

 

Veien ut av ensomhet

Du beskriver en følelse av ensomhet, og det er en sår, men veldig forståelig reaksjon når man har vært mye alene og har trukket seg tilbake. Kanskje finnes det små og lavterskel måter å nærme seg kontakt igjen, for eksempel gjennom digitale støttegrupper, studentorganisasjoner eller chat-tjenester for unge voksne? Det viktigste er ikke hvor du starter, men at du starter, - og at du gjør det i ditt eget tempo. Hvis du ønsker å snakke med en rådgiver på ditt lærested så har de ulike studentsamskipnadene tilbud om samtaler. Sjekk ut de ulike studentsamskipnadenes samtaletilbud om hvordan du kan få kontakt.

 

Du har allerede tatt flere modige grep. Det neste steget handler kanskje ikke om å prøve hardere, men om å få riktig støtte, på en måte som føles trygg og bærekraftig. Antidepressiva kan være et nyttig verktøy, men det viktigste er helheten: Reduser stress, snakk med noen, gjør små men meningsfulle handlinger i retning av et liv med mer frihet, kontakt og balanse.

Jeg legger ved noen artikler om stressmestring, og sosial engstelse som kanskje kan være nyttig for deg å lese. Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: