Spørsmål
Hei. Jeg har hatt et års permisjon fra jusstudiet pga sykdom og skal tilbake til høsten. I løpet av permisjonen har jeg gått til psykolog og blitt mye bedre, men det er enda ting jeg sliter med slik som skriftlig skoleeksamen. Jeg har ifølge psykologen en type prestasjons- og situasjonsbetinget angst som er utover det normale, som gjør det veldig vanskelig for meg under skoleeksamen. Dette går utover min studiehverdag hvor jeg må legge inn ekstra innsats fordi jeg vet hvordan jeg er i en slik situasjon, noe som fører til at jeg ikke spiser, er sosial eller klarer å få sove og driver med selvskading. Ulike mestringsstrategier har ikke fungert og jeg lurer på om det er mulig å få angstmedisin både i studiehverdagen og på skriftlig skoleeksamen for å komme meg gjennom det. Planlegger i samråd med psykologen og fastlegen å søke om tilrettelegging for en annen vurderingsform som muntlig eksamen da jeg takler det ganske godt, men om det ikke skulle gå at jeg går daglig på angstmedisin.
Psykiater svarer
Det er fint å høre at du har fått god hjelp av samtaler hos psykolog, og at det skal søkes om tilrettelegging på eksamen.
Når det gjelder medisiner som hjelper mot angst, så finnes det ulike alternativer. Hvilken type man eventuelt velger avhenger av flere ting, feks hvor alvorlige symptomene er, type symptomer man har, om man har tilleggssykdom som feks depresjon, om man bruker andre legemidler, om man er gravid.
Dette er noen av alternativene som finnes:
- Antidepressiva, de som kalles SSRI og SNRI, kan ha effekt på noen angstlidelser. For eksempel kan medikamentet Zoloft(sertralin) ha effekt på panikklidelse, tvangslidelse og sosial angstlidelse. Antidepressiva kan også gi bedre søvn. Denne typen medisin skal tas daglig og det anbefales at de tas over en lengre periode, som regel 6 måneder eller mer. Noen opplever god effekt av disse. Vanlige bivirkninger kan være kvalme, hodepine og tretthet, som ofte vil gå over etterhvert.
- Benzodiazepiner, er også en type medikament som er angstdempende, med raskt innsettende effekt. Disse er svært vanedannende, og må kun brukes sammenhengende i korte perioder. Vanlige bivirkninger er døsighet, konsentrasjonsvansker og nedsatt hukommelse. Dette er en type medikament som man helst ikke vil anbefale til unge mennesker, siden det er så raskt å bli avhengig av de, noe som kan medføre et større problem enn det man hadde i utgangspunktet.
- Buspiron er også et medikament som er angstdempende. Dette er ikke vanedannende. Tabletten skal tas 3 ganger daglig. Dersom man ikke har merket noen effekt innen 4-8 uker, bør behandlingen avsluttes. Vanlige bivirkninger er bla. kvalme, diare, hodepine, svimmelhet.
Når det gjelder angstbehandling, vil samtalebehandling være førstevalget. Men kombinasjonen med medisiner kan også fungere bra.
Det er veldig individuelt hva som er det beste alternativet med tanke på medisinering av angst. Jeg vil anbefale deg å drøfte dette sammen med fastlege og psykologen din.
NHI har skrevet en artikkel om angst, som kanskje er nyttig for deg å lese, her står det også noe om medisinering. Legger også med noen artikler om angst, som jeg håper er relevante for deg.
Håper dette var hjelpsomt!
Hilsen psykiater