Spørsmål
Jeg sliter psykisk og det påvirker fysikken og jeg har gått ned i vekt, spiser veldig og sover lite. vet ikke hva jeg skal gjøre . Jeg vet ikke hvem jeg skal spørre om hjelp. Jeg har ingen menneske i livet mitt som jeg kan snakke med. Livet har vært tøft får meg siden jeg var liten til å med nå. Jeg har opplevd så mye grusomt du kan tenke deg. Jeg har aldri snakket om det, fordi jeg føler Ingen kan forstå. Jeg tror jeg er født til å struggle in life. Kan man få støtte kontakt en person, en jeg kan snakke med regelmessig eller jeg vet ikke?
Samtaleterapeut svarer
Jeg skjønner at du har det tøft, og har hatt det over lang tid. Så fint at du har tatt kontakt med oss.
Psykiske plager fører ofte med seg andre vansker. Man mister ofte matlyst og sover dårligere, slik du beskriver. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på håpløshet, for eksempel slik som du skriver - at du føler ingen kan forstå, og at du er født til å streve eller ha det vanskelig. Jeg opplever likevel at du ser et behov for å snakke med noen, og at du ønsker det - det er fint!
Når man ikke vet hva man skal gjøre, og ikke har noen å snakke med kan det være lurt å finne noen andre som kan hjelpe. Her er noen forslag til hvordan du kan finne noen å snakke med:
- Fastlege: Du kan bestille time hos din fastlege, og fortelle hva du strever med. Fastlegen kan gi deg støtte, og eventuelt henvise deg til psykisk helsetjeneste eller psykolog.
- Studentsamskipnad: Dersom du er student, kan du ta kontakt/bestille time hos din samskipnad.
- Psykisk helsetjeneste i kommune: Det finnes ulike lavterskeltilbud som gir hjelp med psykisk helse - dette varierer noe fra kommune til kommune. Sjekk ut tilbudet i kommunen du bor i. Hvis det er vanskelig å finne, kan du be om hjelp til det - for eksempel fra fastlege.
- Snakke med noen anonymt: Det finnes ulike tjenester man kan kontakte anonymt, for eksempel:
- Hjelpetelefonen, Mental Helse
- Chattetjeneste, Mental Helse
- Kirkens SOS (telefon, chat)
Jeg oppfordrer deg til å prøve et av disse forslagene. Mange opplever å få god hjelp gjennom å snakke med noen. Ta ting i ditt tempo - det er ingen som forventer at du skal fortelle alt i første møte. Det er viktig at du kjenner deg trygg i møtet med personen du skal fortelle om ting du aldri har fortalt noen før. Den du møter sin jobb er å forsøke å forstå deg, det du har opplevd og hva du ønsker hjelp til.
Til slutt ønsker jeg å si at det å ha andre mennesker og relasjoner rundt seg er et grunnleggende behov vi alle har for å ha god livskvalitet. Dersom du mangler dette, er det ikke rart at du har det vondt - i tillegg til det andre smertefulle du har opplevd. Det kan være krevende å komme i kontakt med nye mennesker, men ofte kan det være lettere å få til gjennom organiserte aktiviteter. Eksempler på dette er studentforeninger, arrangementer i regi av skole eller studentforeninger og aktiviteter/arrangementer gjennom frivillige organisasjoner. Hvis du kommer i kontakt med samtaletjeneste på ditt studiested har de kanskje et overblikk over mulighetene på ditt campus og bosted.
Vi har møtt mange som har fått et godt liv, selv om man har opplevd mye vondt og vanskelig - ønsker deg lykke til!
Vennlig hilsen fra samtaleterapeuten