?

Jeg er stille og sjenert, ordene stokker seg, kan jeg ha selektiv mutisme?

Kvinne 29 . 08 Mars 2022
Spørsmål

Jeg har slitt med sosial angst siden jeg var barn. I skole og jobb sammenheng får jeg alltid høre at jeg er så stille og sjenert. En lærer sa til og med at jeg har et handikap pga dette. Jeg er fullstendig klar over at jeg er stille og jeg prøver å ta mer plass, men får det bare ikke til. Jeg lurer på om jeg kan ha selektiv mutisme? For med noen snakker jeg helt fint, mens med andre får jeg ikke til å snakke. Ordene stokker seg og jeg har ordletingsvansker. Dette fører med seg mye overtenking og jeg sliter mye med søvnen. Jeg klarer ikke å konsentrere meg og blir fort nervøs så jeg skjelver i kroppen. Jeg lurer også på om jeg kunne hatt hjelp av logoped for talevanskene mine? Å fortelle en historie ol. Er nesten umulig for meg. Kan også nevne at fastlegen satte meg på cipralex for angst/depresjon for over 1 år siden, men har ikke fått noe oppfølging. Bør jeg fortsette med cipralex? Usikker på om det hjelper meg..

Kvinne (29)
Psykologen svarer
Hei,

Det høres strevsomt ut for deg at du ønsker å ta mer plass, men ikke får det til. Det er lettere sagt enn gjort, å ta mer plass når man er engstelig. Med det mener jeg at du må gi deg selv forståelse for at dette er en krevende prosess og en stor jobb for deg. Du trenger å heie på deg selv, og anerkjenne at det utfordrende. Ikke bli sint og oppgitt over deg selv.

Angst er en tilstand som kjennes sterkt i kroppen, og den forteller oss at vi må trekke oss unna den potensielle faren. En sterkt angstreaksjon kan gjøre det vanskelig å finne ord, og tenke klart. Hjernen setter hele kroppen i beredskap i en "fight or flight" modus. Andre funksjoner enn den kognitive (som blant annet styrer hvordan vi formulerer oss ) bli prioritert. Selektiv mutisme er en tilstand man kan særlig se hos små barn. Da snakker ikke personen i det hele tatt i gitte settinger, og det har vart over tid. Dersom du klarer å svare ja eller nei, eller si takk etc. er det ikke mutisme.

Skal du utfordre angsten, er du nødt til å gjøre det du er veldig redd for, nemlig å ta plass. Husk at det er mange måter å ta plass på. Å gi blikkontakt, er en fin måte å koble seg på andre mennesker. Svært mye av kommunikasjonen er non-verbal, så det å smile og nikke er også viktig for å ta plass. Da viser du også interesse for andre. Kan du utfordre deg på slike ting til å begynne med? Det er fint å få til en slik endring gradvis og gi deg selv ros når du utfordrer deg! 

Tenk over hva slags ideal du lager deg og hva slags forventinger du har til deg selv. Sammenligner du deg med den mest utadvendte personen du kjenner? Forventer du at du ikke skal være noe nervøs, gå rett bort til en ukjent å slå av en prat? De fleste mennesker er nervøse i noen situasjoner. I tillegg er vi mennesker også forskjellig. Det er faktisk helt ok å være litt sjenert og innadvendt. Du skal ikke endre deg selv totalt, men akseptere den du er og kjenne deg tryggere på at det er ok å være som deg. 

 
Når det gjelder Cipralex, er det viktig at du følges opp av lege. Det anbefales at dersom du skal slutte med medikamentet, bør dette gjøres i samråd med lege. 

Det kan nok være nyttig for deg å jobbe med dette sammen med en psykolog. Undersøk gjerne psykisk helse-tilbudet ved din samskipnad. Jeg legger ved en artikkel om angst og en om å ta ordet, som kanskje kan være nyttig for deg. 

Vennlig hilsen Psykologen

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?