?

Hvordan vet man om det er psykiske helseplager eller jinn possession?

Kvinne 21 . 14 April 2021
Spørsmål

Hvordan vet man om det er psykiske helseplager eller jinn possession?

Kvinne (21)
Psykolog svarer
Hei

Jeg må meddele at min kunnskap om jinn kun er fra hva jeg har lest i forbindelse med ditt spørsmål, og at en av kildene jeg har forklarer jinn som et åndsvesen eller demon innenfor førislamsk arabisk mytologi og arabisk folketro og at denne forekommer i ulike kategorier (e.g. jinner i form av kjemper). Jinn posession vil da, slik jeg forstår det, bety at en person eller gruppe er besatt av et åndsvesen. Dette er noe man finner igjen på tvers av religioner og det er i seg selv ikke et tegn på en psykisk helseplage. 

Det er stort spørsmål du stiller, og jeg tror at du vil få forskjellig svar avhengig av hvem du spør. Jeg skal forsøke å svare fra et psykologfaglig perspektiv.

I klinisk psykologi tenker man at psykiske helseplager eller lidelser defineres ut ifra to hovedkriterier:

1. Skaper det betydelig smerte/lidelse for personen, og/eller fører det til at man i mindre grad fungerer i hverdagen?

2. Avviker det i betydelig grad fra kulturell standard - dvs er det personen tenker eller måten den oppfører seg veldig annerledes fra hvordan folk flest i samfunnet ellers tenker og oppfører seg?

Som du kanskje forstår så blir definisjonen avhengig av kulturen man befinner seg i - noe som i en kultur oppfattes som normalt eller som jinn possession kan i en annen kultur oppfattes som en psykisk lidelse.

Om noen opplever at de er besatt av en ånd, uten at det har negative konsekvenser - ingen lidelse eller nedsatt fungering, så vil det ikke gi mening å kalle det for en helseplage.

Om en person opplever psykiske fenomener som gir smerte/ubehag så vil de fleste psykologer i Norge som regel tenke på dette som psykiske helseplager. Samtidig vil en person med annen bakgrunn eller tros-oppfatning kunne tenke på dette som noe annet, inkl jinn possession. Det finnes altså ikke et absolutt svar. 

Tanken om at ens psykiske helseplager, f. eks nedstemthet, skyldes åndsbesettelse, kan for en person i en kultur kanskje oppleves som fjernt eller skremmende, mens for en person innen en annen tradisjon kan det fortolkes som meningsfullt og også gi implikasjoner for hvordan vedkommende kan løse helseplagen. For eksempel, hvis man forklarer en psykisk helseplage med åndsbesettelse, vil det å kunne snakke med et religiøst overhode eller lærd være nyttig.

Videre vil omgivelsene, som nevnt, se på personens psykiske helseplage forskjellig i ulike kulturer, hvor det å være i kontakt med åndsvesen i en kultur kan bli sett på som en velsignelse og bli møtt med aksept. I kontrast ville vedkommende i en kultur hvor man i liten grad tilskriver psykiske fenomen til åndsbesettelse, oppleve utenforskap eller å bli sett på som annerledes. Dette vil igjen påvirke den enkelte persons ubehag med å ha et gitt psykisk eller åndelig fenomen.

I litteraturen rapporteres det både om personer som ikke får adekvat helsehjelp fordi symptomene tilskrives åndsbesettelse og om personer som ikke får optimal behandling fordi man ikke tar høyde for kulturforskjeller, noe som illustrerer hvor krevende det er å vite hva som er riktig måte å møte slike fenomener på.

Jeg tror at det er lettere å finne frem til svar som gir mening for deg om man vet mer om akkurat din situasjon. Undersøk gjerne samtaletilbud i din samskipnad, eller ta kontakt med din fastlege

Vennlig hilsen,

Psykologen

Finner du ikke det du leter etter?