?

Hvordan kan jeg slutte å overspise når jeg er stresset?

Kvinne 23 . 01 Desember 2021
Spørsmål

Hei. Noen perioder, kanskje særlig når jeg er stresset, overveldet eller trist, tenker jeg på mat konstant. Særlig på kveldene blir det ille, og hvis jeg ikke spiser som følge av tankene klarer jeg ikke konsentrere meg. Samtidig forblir tankene der selv om jeg er kjempemett, og jeg ender opp kvalm og skamfull. Kroppen er helt energiløs og jeg blir nærmest "manisk" opptatt av å spise, alt annet virker umulig. Det er ubehagelig og jeg føler meg svak fordi jeg mister all selvkontroll. Prøver i det minste at det jeg spiser skal være noenlunde sunt, men vet ikke om det hjelper eller gjør episodene/periodene mindre "farlige" for kroppen. Vet ikke hva jeg spør om. Tips? Hjelp? Beroligelse?

Kvinne (23)
Psykolog svarer
Hei

Sånn jeg forstår det du forteller om, så bruker du mat for å dempe følelser og kroppsfornemmelser (stress). Det å spise gir en velbehagsfølelse. Det er ikke uvanlig at man kan bruke mat for å dempe eller endre på følelser. Du spør om disse overspisingsepisodene er farlige for kroppen, noe jeg tror henger sammen med at du opplever et ubehag når du er overmett. Hvis du hadde begynt å kvitte deg med maten igjen, så ville det kunne være farlig for kroppen, men du gir ikke utrykk for at du gjør det.

Du forteller også at du prøver å spise sunt når du overspiser, noe som tilsier at du faktisk har en god del kontroll. Kanskje kan du også bestemme deg for at du kan spise en viss mengde og ikke mer? Spise saktere for eksempel.

Du kan også avlede deg ved å gjøre andre ting, særlig det å bevege kroppen ved å gå tur, trene e.l kan hjelpe, når du føler seg stresset. Mindfulness, meditasjon og yoga kan også hjelpe oss med å få mer utholdenhet til det som oppstår inni oss av tanker, følelser og kroppsfornemmelser.

Jeg tror du vil oppdage, litt etter litt, at du kan la være å overspise selv om du kanskje akkurat nå tenker at det er vanskelig å la være.

Her er noen flere tips du kan vurdere:

  1. Anerkjenn dine følelser: Noen ganger kan mat fungere som en trøst eller en måte å håndtere vanskelige følelser på. Det kan være nyttig å utforske andre måter å adressere disse følelsene på, som for eksempel å skrive dagbok, snakke med en venn, eller praktisere mindfulness.

  2. Strukturerte måltider: Å ha faste tider for måltider kan bidra til å redusere konstante tanker om mat ved å gi kroppen og sinnet en forutsigbar rytme.

  3. Ernæring: Det at du prøver å holde maten noenlunde sunn er positivt. Sunn mat kan bidra til å stabilisere blodsukkeret, som igjen kan påvirke humøret og energinivået ditt.

  4. Fysisk aktivitet: Regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe med å redusere stress og forbedre humøret, samt gi et annet fokus enn mat.

  5. Tilgivelse og aksept: Å jobbe med å tilgi seg selv for episoder hvor du føler at du har mistet kontroll kan være viktig. Husk at alle har øyeblikk av svakhet, og det er ok.

Det kan også være nyttig å huske på at mat i seg selv ikke er "fienden" og at å ha et sunt forhold til mat innebærer å tillate seg selv å nyte mat uten å føle skam. Jobbing mot et sunt forhold til mat og kropp er en prosess, og det er normalt å ha opp- og nedturer.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?