Spørsmål
Hei, Jeg er pedagog student, har lagt merke til at sliter med å kontrollere angsten min. spesielt på kveld tid, hvor jeg føler meg guffen når man reflekterer over sine tanker. I et fellesskap kan jeg være en av de som holder litt tilbake, å ikke tør å snakke høyt i fellesskap, for eksempel stille spørsmål i forelesning. Hva er jeg kan gjøre for å bli bedre å kontrollere angst min.
Rådgiver svarer
Du er ikke alene om å både kjenne på økende uro på kveldstid, og kjenne på at det er skummelt å ta ordet i større fellesskap.
Mange vil kjenne på ekstra uro om kvelden, fordi det er mye roligere rundt oss og mange av oss er alene. Da kan både tanker som handler om bekymring for fremtiden, eller grubletanker over ting som har skjedd tidligere, dukke opp. Og mange av oss synes det kan være ubehagelig i ta ordet i sosiale settinger, særlig større forsamlinger, eller der det er mange ukjente.
Heldigvis finnes det flere ulike typer selvhjelpsverktøy eller kurs, hvor man kan få råd og øvelser som man kan bruke, for å gjøre endringer i hverdagen.
Tankevirus-appen kan være god for deg som ønsker å bruke mindre tid på bekymringer og grubling. Denne består av videoer, som forklarer litt av tankefellene vi kan gå i, og gir konkrete tips for å bryte dette mønsteret-
Dersom mye av grublingen, handler om sosiale situasjoner og frykten for å dumme seg ut, kan det være nyttig å jobbe mer spesifikt med dette. Psykolog Magnus Nordmo har laget et selvhjelpskurs, hvor man får en enkel innføring i kognitiv terapi for sosial angst, og veiledning i hvordan man kan lage egne eksponeringsøvelser.
De fleste studentsamskipnadene tilbyr kurs som kan være nyttige for deg. Tankevirus, som jeg har beskrevet over, tilbys også som kurs. Ta-ordet kurset, er et kurs hvor man får øve seg på å ta ordet i en mindre gruppe, noe som kan være en svært nyttig eksponering, om man synes sosiale situasjoner er ubehagelige.
Anbefaler at du sjekker ut din samskipnad, og får oversikt over hvilke kurs som tilbys her.
For noen er det nyttig å gå til samtaler hos rådgiver eller terapeut, for å få sortert i tankene, og få hjelp til å finne strategier som kan gjøre ubehaget mindre. Dette tilbys i alle studentsamskipnader.
Jeg legger ved både artikler og selvhjelpsverktøy nedenfor.
Ønsker deg lykke til!
Hilsen rådgiver