?

Er overspising farlig for helsa, og hva kan jeg gjøre for å begrense meg?

Kvinne 23 . 16 Mai 2022
Spørsmål

Hei! I flere år har jeg mer eller mindre overspist 3-7 kvelder i måneden. I blant så mye at jeg blir fysisk uvel og sover dårlig. Jeg vet det er noe jeg velger selv, men det oppleves ofte tvangsmessig og umulig å la være. Dagen(e) etterpå er preget av skam og selvforakt. Jeg slet med anoreksi i ungdomsårene, så det har på en måte bikket andre veien. Det er vanskelig ikke å tenke på mat og anstrenge seg ifht det. Kveldene jeg ender med å overspise har ikke ført til overvekt, men jeg er redd for det (hvilket er teit å være redd for, men sånn er det). Hvordan påvirker egentlig slik fråtsing og stress helsa? Hvis overspisingen ikke inneholder usunn mat, men likefullt alt for mye, hjelper det noe? Hva kan jeg gjøre for å begrense meg? Har prøvd mye (skifte fokus ved å gjøre noe annet, drikke te og vente for å se om tankene slipper, ringe noen osv) uten nevneverdig bedring. Mvh skamfull

Kvinne (23)
Lege og psykolog svarer
Hei

Først; så flott at du spør om råd og skriver ut dine tanker og følelser om dette. Når man føler skam over noe er det beste man kan gjøre for å minske skammen å bruke språket sitt og uttrykke det man får lyst til å skjule. 

1. Hvordan påvirker overspising helsa? 

Lege svarer:

 Jeg støtter min psykologkollega her og synes det er flott at du søker hjelp. Tilstanden overspising er karakterisert ved hyppige episoder med raskt inntak av store mengder mat, overspising, uten kontroll over matinntaket og uten at du kaster opp (som ved bulimi). Kravet til diagnosen er at dette skjer i gjennomsnitt minst en gang i uken over minst tre måneder.

Den vanligste følgen for helsa di ved overspising er overvekt og de komplikasjonene og sykdommene som er forbundet med overvekt, feks høyt blodtrykk, høyt kolesterol, utvikling av sukkersyke/diabetes, belastningsskader fra muskel- og skjelettsystemet for å nevne noen. Men dersom innholdet i det du spiser er sunt, du holder deg normalvektig og unngår kompenserende tiltak slik som oppkast, bruk av avføringsmidler o.l så er det ikke noe sikker evidens for skadelig effekt på din fysiske helse. Men det har jo åpenbart negative konsekvenser for din psykiske og emosjonelle helse, og jeg anbefaler derfor at du søker hjelp hos en av de instansene som psykologen nevner nedenfor.

 

2. Hvordan begrense overspising?

Psykologen svarer:

Jeg hører at du allerede har prøvd mange lure ting, uten å oppleve bedring, så det kan hende at du trenger litt mer støtte og råd tilpasset akkurat deg. Du kan i så fall enten kontakte fastlegen (som kan hjelpe deg, eller henvise deg), eller så kan du undersøke psykisk helse-tilbud ved din samskipnad. Jeg vil også anbefale spiseforstyrrelsesforeningen, som har mange gode tilbud og informasjon. 

Jeg skriver likevel noen råd og ideer:

  • Fyll hverdagen og fokuset ditt med ting du liker eller som oppleves meningsfullt: Når man har spiseforstyrrelse (eller slike tendenser, uten å fylle kriterier for diagnose), så tar mat og vekt gjerne opp veldig mye mental energi, og ens selvfølelse og vurdering av seg selv og om det var en "bra dag" eller ikke blir tett knyttet til mat. Derfor er det hjelpsomt å fylle på med mye annet, som ikke handler om mat og vekt. Det kan minne deg på at du har en verdi som handler om så mye annet, og at det som er viktig for deg i livet handler om helt andre ting. 
  • Unngå å kompensere etterpå dersom du overspiser: Du sier det er vanskelig å stå imot impulsen til å overspise, det er ok. Det viktige er at du ikke etterpå tenker at du må spise mindre enn vanlig. Det er nemlig ofte dette som fører til en vond sirkel der mestring og selvfølelse blir enda mer knyttet til mat, og det øker risikoen for å overspise på nytt. 
  • Finn noen i livet ditt du stoler på som du kan snakke om dette med: Det er flott å ha en støttespiller som vet hva du går igjennom og prøver å få til. Det vil også gjøre at skammen minsker på sikt. Skam er for mange en del i den opprettholdende mekanismen i spiseproblemer. 
  • Bli nysgjerrig på hvilke følelser som kommer før overspisingen: For de fleste er overspising og spiseproblemer generelt et slags forsøk på å håndtere eller fjerne vanskelige følelser. Et bra første steg er å være oppmerksom på hva slags følelser som kommer rett før du får impuls til å overspise. Skriv gjerne ned f eks hva som skjedde rett før (var det tanker? Noe som skjedde?), hva slags følelser det vekket i deg (frykt? Sinne? Tristhet? Skam?). Deretter kan du øve på å møte dine følelser på en annen måte - gi dem oppmerksomhet og lytte til hva slags budskap de har om hva du trenger. Akkurat som du ville hjulpet en venn med vanskelige følelser. 
  • Spis regelmessige måltider. Følg en relativt regelmessig plan der du spiser 4 ganger per dag. Ikke hopp over måltider. 
  • Unngå å ha mat hjemme som pleier å trigge overspising. Her er mennesker forskjellige, men noen opplever at noen spesifikke typer mat trigger impulsen til å overspise. Det er ofte snacks/mat med mange raske karbohydrater. Dersom det gjelder deg er det lurt å ikke ha tilgang på dette hjemme. 
  • Vær tålmodig og snill med deg selv!

Jeg legger ved noen artikler som jeg også tror kan være nyttig for deg. 

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen og legen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?