Spørsmål
Hei. Jeg har lenge tenkt på det å finne ut om man har noe diagnoser. Jeg fikk tilbud om hjelp og om det p finne ut om diagnoser i VGS, men takket nei til det. Men nå har jeg lenge tenkt på om det kanskje er lurt å finne ut av sånn at jeg kan finne ut av mere ting om meg. Og kanskje det kan hjelpe om jeg finner ut om det er noe. Så det jeg lurer på er egentlig bare hvor man gjør slike ting, og hvem man skal henvende seg til angående slike ting. Hadde en lege en gang jeg spurte,men ho sa at ho ikke kan gjøre noe. Det går bra med meg altså, men har bare hatt en god det opp og nedturer og føler meg bare veldig rar og at det kanskje er noe som ikke stemmer med meg
Rådgiver svarer
Mange studenter vi snakker med kan lure på noe av det samme som du skriver om her. De har kanskje tenkt på om de kan ha ulike diagnoser, og er usikre på om det er lurt å finne ut av det. I og med at du hadde en mulighet til å bli utredet på VGS er du nå usikker på om det var dumt at du ikke benyttet sjansen.
For å bli utredet for ulike vansker må man starte med en time hos fastlegen. Fastlegen vil så vurdere om den er enig i at du bør utredes videre, og eventuelt henvise deg til riktig instans, for eksempel til DPS. Før du går til legen så kan det hende det er lurt at du finner frem til hvem som ønsket å utrede deg da du gikk på VGS, og eventuelt ser om du har noe skriftlig fra dette. I tillegg kan det være lurt at du tenker gjennom følgende:
- Er det slik at plagene går utover din evne til å fungere i hverdagen? (f eks sosialt, i studier, eller i jobb). Siden det er begrensede ressurser i helsetjenesten så prioriterer man gjerne utredning av mennesker som har nedsatt fungering på flere områder i livet. Derfor kan det være fornuftig om du tenker gjennom i hvor stor grad dette påvirker deg.
- Hva tror du kan være fordeler og ulemper med en utredning og eventuell diagnose? Mennesker opplever dette veldig forskjellig: noen synes det er hjelpsomt i å forstå seg selv, og å oppsøke andre med lignende tilstand. Andre vil kunne oppleve en diagnose som en belastning, eller et stempel man ikke ønsker å ha. Det er iallefall lurt å tenke gjennom disse tingene om du ikke har gjort det tidligere.
- Har du behov for tilrettelegging eller behandling? Hvis svaret er ja, så kan en utredning være til hjelp.
Det er greit å huske på at det er helt normalt å oppleve en del opp- og nedturer i livet. Det å føle seg rar er også noe mange studenter kjenner på - de aller fleste mennesker har nok følt seg annerledes og lurt på om det er noe galt med dem i perioder i livet. Så du er ikke alene!
I og med at du tenker mye på dette og føler at noe ikke helt stemmer, så kan det være at du uansett bør ta en prat med fastlegen din om hvordan du har det. Du kan også sjekke ut samtaletilbudet ved din samskipnad - og er velkommen til en prat.
Lykke til!
Vennlig hilsen klinisk sosionom