Ja, du leste riktig, å ringe en venn, et familiemedlem eller til og med et mer vagt bekjentskap, åtte minutter om dagen, kan gjøre deg lykkeligere. Konseptet «The secret power of the 8-minute phone call» ble først presentert av Jancee Dunn fra The New York Times og bygger på funn fra verdens lengste vitenskapelige studie om lykke ledet av Dr. Bob Waldinger ved Harvard University. Dunns forskning viste at kun åtte minutter på telefonen med en du bryr deg om, kan ha en betydelig effekt på både vennskapet og den psykiske helsa. Deltagerne i studien rapporterte at slike korte, avtalte telefonsamtaler gjorde dem gladere og førte til en følelse av tilhørighet og mening i hverdagen.

Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober er en internasjonal FN-dag som markeres i mer enn 150 land, for å fremme bevissthet om psykisk helse. Og tema for verdensdagen i 2024 er nettopp dette; Vi trenger å snakke mer sammen #Gi8minutter.

Reglene er enkle. Du tekster en venn (gjerne flere) og spør om å avtale et tidspunkt dere kan ringes i åtte minutter. Etter at de åtte minuttene er over, setter dere en dato for neste samtale. Prøv gjerne med en venn du har tenkt at du burde tatt kontakt med, en du har savnet eller følt at har sklidd litt fra deg. Men gjør det også gjerne med nåværende gode venner. Det er noe annet å snakke en- til-en på telefonen enn på vors eller i større grupper.

Verdensdagen for Psykisk helse

Hvert år markeres Verdensdagen for psykisk helse 10.oktober. Årets tema er: Vi Trenger å snakke mer sammen#Gi8minutter

Verdien i å høre noens stemme

Vi bruker telefonen mer enn før, men snakker mindre i den enn noensinne. Det er så enkelt å sende en snap, en tekst eller en emoji, og vi har ofte en antagelse om at tekstbasert kontakt er mindre kleint og mindre forstyrrende for mottakeren. Forskere har likevel funnet ut at samtaler som inneholder stemme, skaper sterkere sosiale bånd og gir en følelse av mening og tilhørighet, som kan dempe stress, ensomhet og angst. De samme forskerne fant at slike telefonsamtaler oppleves mye mindre kleint for dem som utførte dem, enn det de forventet at det skulle gjøre.

Du kan jo prøve det selv: hva tror du vil skje dersom du skal ringe en venn du ikke har snakket med på en stund? Ble det slik som du trodde?

Hvorfor akkurat 8 minutter?

Åtte minutter er langt nok til at vi kommer forbi de vanlige «hvordan går det» frasene, men også kort nok til at alle kan ha tid til det i løpet av en dag. Det korte tidsrammen er viktig fordi det senker terskelen for å ta kontakt. Å ha en avtalt lengde på en samtale gjør også at dere unngår de litt kleine avslutningen av en samtale, (veeeel, uansett, så det så) -det er en konkret ramme som begge kan forholde seg til.

Å komme som man er

Det trenger ikke være en spennende historie eller noe nytt som har skjedd, det handler om å koble oss på hverandre, med dagens følelse og stemning. Det er i de uforutsigbare situasjonene vi møter den ekte versjonen av oss selv, og den ekte versjonen av den andre. I motsetning til meldinger eller snapper, krever en telefonsamtale at vi er til stede i øyeblikket, vi hører hverandres tonefall og følelsesuttrykk, noe som kan gjøre samtalen mer empatisk og nærværende.

Trenger ikke mange venner

Veldig mange studenter føler at de mangler nære venner, viser tall fra Shot-underøkelsen. Det er jo en tid i livet hvor man gjerne bryter med gamle miljøer, samtidig som det er stor utskifting av medstudenter rundt deg, og få rom til småprat og utvikling av vennskap på studiestedene. Lykkeundersøkelsen fant at det ikke er antallet venner som teller, men kvaliteten på relasjonen. Så det fungerer selv om du ikke har den lengste kontaktlista på telefonen.

Hva med å bruke kampanjen som en unnskyldning til å ringe et nyere bekjentskap? Skal vi tro på forskningen vil vi raskere oppnå nære relasjoner ved å ringe fremfor å tekste eller sende uforpliktende snapper. Regelmessige samtaler gjør også at vi får trening i å sette ord på hvordan vi har det, samtidig som vi får mer informasjon om hvordan den andre har det, og dette kan gi det begynnende vennskapet en «kick start». Vi har nemlig lettere for å stole på og knytte oss til mennesker som viser sårbarhet.

Hva med å prøve det ut? Vis gjerne til denne artikkelen, eller Verdensdagen for psykisk helses kampanje #Gi8minutter, og spør om noen av de rundt deg kunne tenke seg å prøve noen uker? For hvis det kan dempe vonde følelser og gi en opplevelse av mening og tilhørighet, både for deg og din venn, er ikke åtte minutter verdt et forsøk?

Send oss gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet under. Hvem ringte du, hva snakket dere om, og hvordan føltes det?