?

Tennene mine er gjennomsiktige på kantene, er det syreskade?

Kvinne 22 . 11 Juni 2021
Spørsmål

Hei! Tuppene av tennene min er gjennomsiktige. Jeg vet ikke om det alltid har vært sånn, eller om jeg bare har lagt mer merke til det i det siste, men det har i hvert fall vært der siden tidlig i fjor høst Jeg var hos tannlege da, og han sa det ikke var noe å tenke på. Han så dumt på meg når jeg spurte om jeg hadde syreskader, og sa at det hadde jeg ikke Hva er da grunnen til at tuppene på tennene mine er gjennomsiktige? (Det er en farge på disse tuppene, en slags mellomting mellom hvit, gul og grå). På nett finner jeg både at tenner egentlig er sånn, frem til de blir slitt (fordi emaljen er uten farge og dentin ikke går helt ut), og at hvis tennene er sånn, er det syreskader eller andre skader og bør sjekkes opp og evt behandles (fordi da er det dentin eksponert). Hva er sant, og kan du forklare det? Det er ikke sånn at dette plager meg veldig, men jeg er redd for syreskader og hvis det er det jeg har, vil jeg gjerne være enda mer forsiktig enn jeg er nå Tusen takk!

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei,

Tennene våre kan ha noe ulik translucens, det vil «gjennomskinnelighet» mot kantene, spesielt fortennene. Det ser vi som at de virker mer gjennomsiktige. Dette kan være normalvariasjon eller det kan, som du nevner, skyldes syreskader på tennene.

Siden tannlegen mener at det ikke er noe å bekymre seg over på siste kontroll, så antar jeg at det er normalvariasjon hos deg.

Er det syreskader kan vi ofte se flere tegn på dette og/eller at flere tenner har dette. Hvis det skyldes syreskader kan tannlegen gi deg gode råd i forhold til å ikke få videre utvikling av dette og eventuelt om det trengs noen form for behandling eller om man bare kan holde øye med det.

Høyt eller hyppig inntak av sure drikker, for eksempel brus med og uten sukker, juice, sportsdrikker og/eller høyt inntak av sure frukter er eksempler på noe som kan gi syreskader på tenner. Noen er også plaget med sure oppstøt(reflux) og får syreskader av dette.

Synes du at tennene dine har endret seg i det siste eller lurer på dette kan det være lurt på bestille en time for en undersøkelse hos tannlegen så man får det sjekket.

 

Vennlig hilsen

Tannlegen, SiO Helse




 
Finner du ikke det du leter etter?