?

Kan tilbaketrukket tannkjøtt gjenskapes med retraksjonskirurgi?

Kvinne 20 . 25 Juni 2021
Spørsmål

Hei. Jeg har regulering, men skal ta den av snart. På mine to hjørnetenner nede har jeg fått tilbaketrukket tannkjøtt. Tannlegen min sa det kunne være pga tannkjøttet ble tynt og ikke tålte så mye når tennene har blitt flyttet på. Det er kanskje 0,5 cm lavere tannkjøtt der enn på en del andre tenner i underkjeven. Synes det er utrolig kjipt at dette har skjedd, og det plager meg masse. Har fått litt ising i tennene. Har hørt det finnes retraksjonskirurgi for tilbaketrukket tannkjøtt, men jeg er skeptisk. Har kjempelyst til å få fikset opp i dette. Er slik kirurgi en god løsning? Er redd for bivirkninger, og at det ikke kommer til å funke. Tannkjøttet har blitt kanskje litt tynt nå som jeg har regulering, men kan det bedre seg når jeg tar den av? Er redd for at slik kirurgi også gjør det verre. Er det mulig å få en konsultasjon noe sted i forbindelse med dette?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei,

Det er mulig å rekonstruere tilbaketrukket tannkjøtt med retraksjonskirurgi. Det finnes ulike teknikker for kirurgiske bløtvevskorrigeringer og de fleste har vist seg å være effektive. 

Gjenskaping av tilbaketrukket tannkjøtt bør vurderes dersom du opplever at tennene ser lengre ut enn normalt, plages med ising eller får betennelser der tannkjøttet har trukket seg tilbake.

Mulige årsaker til utvikling av tilbaketrukket tannkjøtt er assosiert med feil pusseteknikk over lengre tid, lokale betennelser pga. belegg, tipping av tannrot og påvirkning i kjevebeinet i forbindelse med regulering, snusbruk og leppe-/tungepiercing.

Når det gjelder langtidsprognose for denne type behandling så er det flere faktorer som er avgjørende for resultatet:  

  • Generell og lokal sykdom (påvirker tilhelingen)
  • Pusseteknikk og valg av børster
  • Røyking (synes å påvirke tilhelingen negativt)
  • Evnen til å endre på uvaner (for eksempel slutte med snus og fjerne leppe-/tungepiercing)
  • Lokalt bløtvevsforhold( tynt tannkjøtt gir noe dårligere langtidsresultater)
  • Kirurgens teknikker

Ifølge tannlegen din kan tilbaketrukket tannkjøtt hos deg skyldes regulering, derfor anbefaler jeg at du tar kontakt med reguleringstannlegen for vurdering.

Reguleringstannlegen kan sammen med deg vurdere om du bør henvises til spesialister i tannkjøttsykdommer for retraksjonskirurgi.

 

Vennlig hilsen

Tannlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?