Hopp til innhold
?

Vanlig å slite psykisk før menstruasjon?

Kvinne 24 . 04 Januar 2024

Spørsmål

Er det vanlig at jeg nesten alltid sliter veldig psykisk i uken som leder opp til menstruasjon? Er det noe jeg kan gjøre for å bedre håndtere dette?

Kvinne (24)

Fagperson svarer

Hei

Det høres slitsomt ut å kjenne at du strever psykisk den siste uken før menstruasjonen.

Det er noe som er relativt vanlig; milde til moderate symptomer på PMS forekommer hos 20 til 30 prosent, mens alvorlig PMS eller PMDD, som kan føre til sykefravær, ses hos to til fem prosent.

PMS er definert som tilbakevendende symptomer som oppstår før hver eneste menstruasjon. Intensitet, varighet og antall symptomer kan variere fra gang til gang.

De vanligste fysiske plagene er ømme bryster, hodepine, kviser, økt appetitt, vektøkning, oppblåsthet og magesmerter. Noen vil også oppleve søvnforstyrrelser. Enkelte vil også kunne merke en forverring av andre kroniske sykdommer som migrene, epilepsi, allergi og astma.  

Irritabilitet og humørsvingninger er de vanligste psykiske plagene, og mange sliter med konsentrasjon og føler seg sliten før menstruasjon. 

Noen kvinner har så mye fysiske og psykiske premenstruelle plager at det kan stilles en PMS-diagnose. En alvorlig variant er PMDD hvor de psykiske plagene er såpass alvorlige at det er utfordrende å fungere som vanlig i hverdagen.

De generelle rådene er at om en klar over at det er en periode hvor en kan forvente å ha disse plagene forsøker å ta litt mer vare på seg selv. Det å erkjenne for seg selv at det er hormonene som gjør at en kjenner det på denne måten kan være virkningsfullt i seg selv, siden de negative tankene og vonde følelsene kan kjennes veldig sanne der og da.

Det kan også være nyttig å merke av i kalenderen når en forventer at denne perioden starter slik at en kan bedre planlegge og ikke nødvendigvis utsette seg selv for store påkjenninger i disse dagene.

Å være i fysisk aktivitet er også hjelpsomt for mange, her kan det være ulikt fra kvinne til kvinne hvilken form for aktivitet som er mest hjelpsom, men for mange kan det være godt å bare være i bevegelse.

Om du er veldig plaget kan det være lurt å ta en samtale med fastlegen. For noen kan p-piller ha en stabiliserende effekt, og for andre kan det være andre typer medikamenter som kan være til hjelp.

Her er en artikkel fra NHI med mer informasjon om PMS.

Vedlagt en artikkel om PMS skrevet av Helsesykepleier her i Studenter spør. 

 


Håper noe av dette var til hjelp for deg, lykke til

Hilsen Psykologen

Jeg synes også du bør lese: