?

Svimmelhet, lydsensitivitet og hukommelsestap, hva burde jeg gjøre?

Kvinne 24 . 25 Mai 2022
Spørsmål

Hei, dette spørsmålet skal til legen. For noen år siden så gikk jeg ute og ble plutselig ekstremt svimmel. Med svimmelheten kom lydsensensitivitet og hvergang jeg snudde hode falt liksom verden med. Jeg falt sammen hvergang jeg sto oppreist og var sengeliggende. Etter denne episoden begynte jeg å få flere symptomer som utviklet seg over år. Feks prikking i kroppen, hukommelsestap, episoder der alt jeg sa bare kom ut som kaos, fikk dårligere syn og dobbeltsyn. Jeg dro aldri til legen når den akutte hendelsen skjedde. Men ca 1 år senere gjorde jeg det, fant ingen svar. Den dag i dag er jeg redd for å miste synet akutt. Jeg kan tenke meg at dette høres ut som nevrologisk. Har vært hos nevrolog flere ganger uten funn, tatt spainalveske uten funn. Men burde man dra til fastlegen når man ikke greier å stå oppreist pga ekstrem svimmelhet? Og hva burde jeg gjøre videre?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Det er veldig frustrerende når man utvikler symptomer og plager som man ikke klarer å besvare på en rask og enkel måte. Jeg forstår veldig godt at dette svekker livskvaliteten din, og fører til mye bekymring.

Jeg er enig med deg at ved første øyekast kan mange av disse symptomene mistenkes å skyldes en nevrologisk lidelse. Men slik jeg leser innlegget ditt, så virker det som du har fått gjennomført ganske bred nevrologisk utredning uten at man har funnet noe klar årsak som forklarer plagene dine. Dette betyr ikke at utredningen er avsluttet, og et enkelt svar på spørsmålet ditt er at du skal naturligvis gå tilbake til fastlegen din ved vedvarende plager.

Selv om dette forumet her er ikke egnet for å gi deg klare diagnostiske vurderinger på de plagene du har, så kan jeg si at de kan skyldes mange ulike medisinske tilstander. Ved kroniske plager/symptomer så lager man seg gjerne hypoteser, og så jobber man seg systematisk gjennom disse ved enten å avkrefte dem eller bekrefte dem gjennom grundig sykehistorie gjennomgang og supplerende undersøkelser. I en slik prosess er det viktig at du har en koordinerende lege som har oversikt over det som er gjort, så man slipper å gjenta allerede utførte undersøkelser som forlenger hele utredningsprosessen, øker bekymringene dine og forsinker endelig diagnosesetting. I de aller fleste tilfellene vil dette være din fastlege.

Masse lykke til!

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?