?

Kuler i bikinilinjen, hva er det?

Kvinne 25 . 08 April 2022
Spørsmål

Har harde klumper ved bikinilinjen som har vært der lenge nå. De er ikke bevegbare, men gjør litt vondt når de klemmes på. De stikker en del ut av huden. Hva kan dette være og kan man fjerne det?

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei

Utfra din beskrivelse av kulene (i bikinilinjen, ubevegelige i forhold til huden og litt trykkømme), så høres det som mulig betente og tilstoppede hårsekker. Disse kan være overflatiske som små kviser, eller sitte dypere og gi større kuler i huden.
Dette oppstår når hårsekker tilstoppes slik at håret ikke får vokset ut. Når de blir ømme er det ofte pga bakterier som skaper små byller i huden. I de aller fleste tilfeller vil disse helbredes av seg selv, men i noen tilfeller må de behandles av lege, spesielt hvis de blir veldig betente og vonde. Du kan forsøke å behandle dem med antibakterielle midler, slik som klorhexidine som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Dersom du ikke kommer i mål med dette, er det lurt å ta en tur til fastlegen for å verifisere diagnosen og få videre behandling.

Inngrodde hår er ikke farlig, men som en generell regel er det lurt at alle kuler blir undersøkt av legen for å være sikker på diagnosen. Her er en  artikkel om bakterieinfeksjon i hårsekker der du kan lese mer.

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?