?

Kraftige menstruasjonssmerter etter koronavaksine

Kvinne 24 . 04 Mai 2022
Spørsmål

Hei. Etter koronavaksinen dose en og to, har jeg slitt med menstruasjonssmerter og forstyrrelser i syklusen. Jeg har skjønt at mange sliter med det samme. I mars tok jeg dose 3, og siden da har jeg hatt ganske intense mensensmerter hver eneste dag. Smertestillende har ganske liten effekt. Jeg har kontaktet fastlege, men har ikke fått noe annet svar enn at det går over av seg selv. Nå gjør det såpass vondt at det begynner å bli problematisk. Jeg har slitt med sterke smerter før, men dette ble bedre etter jeg satte inn spiral. Nå aner jeg ikke hva jeg skal gjøre! Jeg tør ikke kontakte fastlegen igjen, men vet ikke hvem jeg kan henvende meg til!

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Det er helt riktig at flere kvinner har opplevd forstyrrelser med menstruasjonssyklusen etter koronavaksinen. Forskningen så langt viser imidlertid at de aller fleste får tilbake sin vanlige menstruasjon etter få måneder. FHI foretar nå et forskningsprosjekt som heter UngVoksen der de har blant annet sett på menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksine. Foreløpig rapport som inkluderer 6000 unge kvinner viser at forstyrrelsene normaliserer seg etter 2-3 måneder (gjennomsnittlig). Det betyr ikke at du ikke skal få hjelp med menstruasjonssmertene dine i mellomtiden. Og det høres ut som du har store plager. Det er ingen grunn for å kvie seg å ta kontakt med din fastlege for en ny vurdering. Som fastlege selv håper jeg at mine pasienter tar rekontakt dersom de ikke blir bedre eller blir verre. 

Du sier også at du hadde ganske kraftige menstruasjonssmerter før spiral innsetting så det er viktig at man også utelukker andre årsaker til økte menstruasjonssmerter med en grundig gynekologisk undersøkelse. Jeg kan også anbefale Sex og Samfunn som kan tilby deg god prevensjonsveiledning og hjelp med menstruasjonssmertene.

Mvh

Fastlegen, SiO Helse 

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?