?

Kan man få tilbake hodehår som mann?

Mann 21 . 07 Januar 2020
Spørsmål

Heisann Mulig dette virker useriøst, men er viktig for meg. Har siden videregåene slitt en del med hårtap. Håret på hodet mitt ble plutselig veldig tynt i den perioden. Trolig på grunn av en blanding av stress, overvasking og veldig varmt vann. Siden jeg sluttet med alt dette har jeg ikke mistet mer hår. Jeg er ikke i nærheten av å være skalla, men merker at det påvirker selvtelitten mye. Spesielt på stranda eller når det regner, slik at hodebunnen synes veldig tydelig. Jeg kan også bare ha noen få frisyrer som hjelper med med å gjemme hodebunnen. Det jeg lurer på er om det finnes noen jeg kan gå til for å se om det er mulig å reaktivere hårveksten. Om hårsekkene bare "sover"? Vært hos legen en gang, men ble bare tatt blodprøver av og fikk aldri noe svar på dem. Føler ikke jeg kan gå tilbake for noe som dette. Men hvis jeg gjorde det, er det en plass jeg kan be om å bli henvist til? Også vurdert hårkurer, men skjønner ikke hva som er seriøst og ikke. Jeg trenger sjekk og veilledning.

Mann (21)
Fagperson svarer
Hei,

du skal ikke føle det er et useriøst spørsmål å spørre om hårtap. Håret er viktig for mange, kanskje spesielt for kvinner, men også for menn. Det er også verre å føle at håret er tynt når man er ung. Det er ikke vanskelig å forstå at dette er noe som kan plage deg.

Håret kan lide skade av stressperioder, og i sjeldnere tilfeller av meget overdreven hårpleie. Som regel vil imidlertid håret kunne komme tilbake omtrent som før om årsaken opphører, hårtapet blir oftest ikke permanent. Stoffskifteforstyrrelser kan gi hårtap, samt mangelsykdommer, det vil blodprøver kunne avdekke. Ofte gir ikke leger noen tilbakemelding dersom blodprøvene deres ikke har avdekket noen forstyrrelse.

Den viktigste årsaken til hårtap hos menn er imidlertid det vi kaller androgen alopecia. Det er et hårtap som skyldes mannlige kjønnshormoner. Det har en tendens til å utvikle seg gradvis og komme med alderen hos dem som er disponert, men noen blir rammet allerede tidlig i 20-årene. Ofte vil man da ha slektninger som er rammet av det, f. eks far eller besteforeldre/onkler. Denne årsaken, som er langt den vanligste hos menn som taper hår, gir ikke unormale blodprøvesvar. 

Det er ikke utviklet noen svært god behandling for hårtap som fungerer hos alle. Imidlertid er det mange som vil markedsføre produkter som sies å kunne hjelpe, men det er få av dem som har noen god dokumentasjon. Det er derfor viktig å ikke bruke penger på kurer som lover noe de ikke kan dokumentere. 

Det finnes et stoff som har dokumentasjon på å kunne fungere, og som har vært brukt lenge. Det kalles minoxidil, og selges nå reseptfritt på apotek. Det brukes lokalt i hodebunnen. Hos dem det virker hos stimulerer det til økt hårvekst der det brukes, som et "gjødsel". Det virker dessverre ikke for alle, og effekten vil kunne avta hvis man slutter å bruke det. Det vil ta flere måneder med bruk for å få synlig effekt.

Det finnes også medikamenter for menn som endrer omdannelsen av testosteron til dihydrotestosteron. Disse tablettene har vært brukt som medisin for prostataplager. En oppdaget en effekt på hår da en del av brukerne fikk mer hår da man prøvde dem ut for første gang. Effekt på hårtap er bevist, særlig på å bremse fremtidig hårtap, men det er veldig individuelt om man responderer bra eller ikke. Dersom en har et hårtap som passer med androgen alopeci kan det være aktuelt å diskutere et forsøk med din lege. Dette er tabletter som påvirker hormonene dine og da vil kunne gi mer bivirkninger enn å bruke et hodebunnsmiddel som den tidligere nevnte minoxidil. Effekten vil også opphøre om man slutter med tablettene i fremtid etter å ha hatt effekt.

Hårtransplantasjoner utføres av private klinikker. Det vil en gjerne fraråde hos unge før man ser hvordan tapet utvikler seg og om det kan bremses med medisiner.

Avslutningsvis vil jeg si at det er mulig at andre ikke merker det du selv legger merke til, eller vektlegger at det  i enkelte situasjoner virker å være litt tynt hos deg. Selvtilliten er det uansett alltid best å knytte til andre kvaliteter enn akkurat håret ditt. Jeg er sikker på at det er andre ting ved deg selv du og andre til syvende og sist verdsetter langt høyere enn håret ditt.

Du skal ikke være redd for å gå tilbake til allmennlegen for å få mer råd etter at du var der sist. Det er en vanlig problemstilling allmennleger vil kunne mye om. Du kan da får råd rundt det å forsøke behandling i ditt spesifikke tilfelle. En lege som er spesialist i hudsykdommer kan gjerne litt mer om emnet hårtap, fastlegen kan henvise til spesialist dersom man er usikker på den videre behandlingen din. 

Lykke til!

-SiO legen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?