?

Hvorfor renner det fra øynene når jeg ler?

Mann 26 . 12 Mai 2020
Spørsmål

Hei, når jeg ler, begynner mine øyne å renne? Hva kan være grunnen til det? Det skjer ofte og det er ikke komfortabel! Nå er det flere år opplever jeg det.

Mann (26)
Fagperson svarer
Hei


det var jo et godt spørsmål. Akkurat som når man gråter, kan man ved latter få økt tårevæske i øynene. "En ler til tårene triller" er jo et uttrykk. Akkurat som om noen svetter lettere enn andre kan ulike mennesker ha ulik terskel for å produsere tårer også. Du er nok bare blant dem som opplever fenomenet lettere enn andre.

Hvorfor tårer kommer ved latter vet man ikke sikkert. Det er teorier som går på at ansiktbevegelser under latter og gråt presser væske ut fra tårekanalene, eller at deler av hjernen som styrer emosjonelle uttrykk som gråt, er nært koblet til senteret som regulerer latter slik at tårer frigjøres ved latter som ved gråt.

Hva enn årsaken er regnes det som et normalt fenomen som skjer i menneskekroppen som de fleste vil ha opplevd i ulik grad. Det er ikke noe man verken kan eller bør gjøre for å endre det, og det er definitivt ikke noe å skjemmes over.

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?