Spørsmål
Heisann, Lurte på om dere har innsikt i et problem eg har hatt. Eg har til tider hatt vondt i hoftepartiet på høgre side, like ved nedre rygg. Har gått til fysioterapi for det, men følte at det ikkje funket og at det gjorde det verre å fokusere på området. Nå har eg i alle fall lengre tider uten smerter (har vert i fysisk aktiv siden), men merker at om eg løfter noe feil fra bakken eller om eg "knekker" ryggen så kjem smertene igjen og varer ei veke eller to. Føler meg litt håpløs på det ettersom eg prøver å ikkje knekke ryggen, men av og til skjer det uten at eg meiner det. Har du noe tips?
Fastlege svarer
Du får beklage meg hvis jeg har misforstått lokalisasjonen av smertene dine, men det høres ut som du har vondt baktil høyre hoftenivå, helt nederst i korsryggen i overgangen til baken. Dette kaller vi høyresidige korsryggsmerter og ikke hoftesmerter og med det mener jeg at årsaken til plagene sitter ikke i hoften, men i muskulaturen nederst i ryggen. Dette kalles på fagspråk lumbago, og folk kaller det gjerne "kink i ryggen". Dette er en svært vanlig tilstand i befolkningen, men noen rammes mer av dette enn andre. Lumbago trenger ikke være lokalisert midt i korsryggen og kan gjerne være mer uttalt på den ene eller den andre siden. Hvis smerten ikke stråler lenger enn til baken så skyldes det som regel strekk eller overbelastning av muskulaturen i dette området, men dersom smerten stråler ned til lår/legg/fot så kan årsaken ligge i ryggsøylen og skyldes for eksempel en prolaps av mellomvirvelskivene i ryggsøylen. Dersom du skulle oppleve slik utstrålende smerte nedover låret/leggen vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen for videre undersøkelse.
Lumbago smerter kan ha ulik intensitet, hyppighet og varighet, og behandlingen vil variere utfra disse tre faktorene. Når det kommer til forebyggende tiltak så er disse to punktene viktigst:
1) Riktig løfteteknikk. Det betyr å løfte med bøy i knærne, ikke kun i ryggen. Og aller helst ikke løfte noe tungt om man er disponert for ryggsmerter.
2) Styrketrening av kjerne muskulaturen, samt unngå inaktivitet og overvekt.
Disse to tiltakene har effekt, men ingen av dem er en quick-fix. Det betyr at man må være konsekvent og forholde seg til disse to prinsippene, også i gode, smertefrie perioder. Med tid vil de fleste oppleve at ryggen tåler litt mer belastning, og at smerte episodene blir kortere og sjeldnere.
Jeg håper at jeg har forstått spørsmålet ditt riktig og at svaret er noenlunde nyttig!
Vennlig hilsen
Fastlegen