?

Hvordan kan jeg gjespe mindre?

Kvinne 22 . 27 April 2021
Spørsmål

Hei! Jeg sliter med gjesting. Jeg gjesper veldig mye, både nå når alt er digitalt og før korona. Jeg må alltid skjule en eller flere gjesp underveis i forelesninger eller møter, og også ofte om jeg har det gøy med venner. Gjespingen er ikke knyttet til at jeg kjeder meg, for det er sånn også når jeg har det gøy. Hvordan kan jeg gjespe mindre? Det er flaut å gjespe så mye.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Gjesping er fortsatt i stor grad et mysterium for forskerne. Det er en del ting som tyder på at det er et sosialt fenomen. Man ser at det forekommer hos mange dyrearter og at det til en viss grad er "smittsomt". Det smitter for eksempel mer mellom mennesker som kjenner hverandre godt. Kanskje det er dette du opplever når du er sammen med dine venner?

Hva som utløser det eller hvilken funksjon gjesping har utover dette er ikke kjent. Hvorfor vi gjesper mer når vi kjeder oss, er uklart. Noen hevder at vi gjesper for å åpne opp lungene og derved bedre opptaket av surstoff etter å ha pustet overfladisk en stund slik man gjerne gjør ved kjedsomhet eller dersom man er søvnig. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge hyppig gjesping er å sikre at du får nok og god søvn. Fokuser på stabil døgnrytme.

Det hender at svært hyppig gjesping skyldes en nevrologisk lidelse (epilepsi, multippel sklerose, ALS, Parkinsons sykdom). Dette er imidlertid sjeldent og man har da andre sykdomstegn i tillegg som nedsatt bevissthet, kraftsvikt eller skjelving.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?