Hopp til innhold
?

Hva kan skyldes økt sulthetsfølelse?

Kvinne 22 . 29 Februar 2024

Spørsmål

I de siste 3 ukene har jeg kjent på en følelse av sult i magen etter måltider, spesielt også på store måltider som middag. Men det som er rart er at i alle tilfeller så føler jeg meg fornøyd med mengden jeg har spist (samme mengde som jeg alltid pleier å bli mett av til vanlig, en stor/vanlig porsjon middag) og i tillegg så blir appetitten mindre og mindre jo mer jeg spiser så klart, og når jeg føler meg ferdig så slutter jeg å spise, og da er jeg fornøyd. Men det virker som om magen min ikke blir helt fornøyd. Den kjennes fremdeles litt tom ut. Noen ganger så klarer jeg å spise litt til, men det er ikke noe jeg gjør av eget ønske. Bare fordi jeg kjenner den sulthetsfølelsen i magen. Jeg vil tro at jeg spiser nok, fordi jeg spiser likt som jeg alltid har gjort. Det er veldig irriterende å ha denne typen sult, uten å ha like stor appetitt til å mate den. Har slitt med dårlig matlyst på morgenen i det siste, så kan hende jeg ikke spiser «nok» frokost, som påvirker måltidene resten av dag

Kvinne (22)

Fastlege svarer

Hei

Økt sulthetsfølelse kan i visse tilfeller skyldes betennelser/magesår i magesekken/øvre del av tarmen, men da vil man ofte ha andre plager i tillegg, slik som kvalme, smerter øverst i magen, sure oppstøtt for å nevne noen. 

Dersom du ikke har noen andre plager enn at du opplever sult fort etter et måltid de siste 3 ukene så vil jeg anbefale deg å se det litt an. Nettopp fordi appetitt og sulthetsfølelse kan variere litt og være relatert til blant annet følgende:

1) Den totale energimengden vi får i oss gjennom mat i løpet av en dag

2) Treningsmengden i løpet av en dag/periode og dermed det daglige tapet av energien

3) Stress og et høyt aktivitetsnivå, lite søvn

4) Sultfølelsen vil også variere hos kvinner med menstruasjonssyklusen

Utfra det du sier så vil jeg i første omgang råde deg å teste ut egen teori ved å prøve å få i deg litt mer mat på morgenen. Det trenger ikke være mye mat i starten. Begynn med litt frukt, så kan du gradvis øke litt, og gjerne få i deg litt "langsomme" karbohydrater som holder blodsukkernivået ditt stabilt over lengre tid, for eksempel havregrøt. Så ser du om ikke det blir bedre i løpet 2-3 uker. Dersom du derimot opplever vektendringer eller magesmerter så er det nok lurt med en tur til fastlegen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Fastlegen