?

Hva er mørke hår mellom brystene et tegn på?

Kvinne 22 . 23 Januar 2020
Spørsmål

Jeg har fått mørke hår mellom brytene, har blitt verre da jeg har Barbert/nappet de vekk. Har ikke sjekket med lege, men har begynt å tatt laser. Hva kan dette være et tegn på?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

 

forutsetter at du har skrevet "brystene" og ikke "brynene" som i øyenbryn. 

Kvinner kan også få en del mer tydelig hårvekst på kroppen. Det er veldig variabelt genetisk, i noen familier kan kvinner ha mer kroppshår enn andre. Spesielt i noen deler av verden har kvinner mer mørke synlige hår på kroppen enn ellers i verden. Således kan slik hårvekst finnes normal hos en del litt avhengig av gener uten at det er noe mer galt bak. 

Det er lurt å være litt oppmerksom på om du generelt føler at kroppshår hos deg blir mer markert, f. eks på armer og legger og i ansikt. Opplever du at kroppshårene dine generelt blir mer tydelige på kroppen er det noen tilstander som kan ligge bak og skape fenomenet hirsutisme. Med dette fenomenet mener vi at kvinner får kroppshår som kan ligne det vi ser hos menn. Eksempelvis kan tilstander som PCOS gi dette, samt sjeldnere hormonforstyrrelser der kvinner får for mye av de "mannlige" kjønnshormonene. Det er verdt å la en lege utrede deg med blodprøver dersom det generelt øker på med kroppshår hos deg, eller du har andre av de kjennetegnene vi ser med PCOS som uregelmessig menstruasjon og kviser.

Laser er ellers effektivt spesielt på isolerte mørke hår, men må gjerne gjentas noen ganger for å få ønsket effekt der hårveksten ikke kommer igjen. Om du napper eller barberer hårene vil nok ikke det gjøre at det øker på, men det kan synes slik om hårveksten øker på.

Håper det gav deg noen svar, vennlig hilsen

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?