?

Hoven lymfeknute/liten hevelse på hals-kan det skyldes betennelse i en tann

Kvinne 28 . 09 Februar 2021
Spørsmål

Hei! Har hatt en liten lymfeknute på siden av nakken i 4-5 uker nå. Har i det todsrommet fått rotfylt en betent tann (ca 4 uker siden), og fikk lagt på krone for et par dager siden. Fikk beskjed om å skylle da tannkjøttet var betent, altså for noen dager siden. Er bekymret over at denne lille hevelsen enda ikke er helt borte, selv om den kanskje er litt mindre. Kan også tannkjøttbetennelse på samme side ha ført til at den ikke har gått helt bort etter tannbetennelsen?

Kvinne (28)
Fagperson svarer
Hei

Man kan få hevelse eller hoven lymfekjertel etter en betennelse i en tann, da helst hvis det var betennelse på roten av tannen, eller for eksempel hvis man har betennelse rundt en visdomstann. Hevelsen vil da i de aller fleste tilfeller lokalisere seg nært tannen: var det for eksempel betennelse i en tann i underkjeven vil eventuell hevelse vanligvis ligge nokså nært denne. Tannkjøttbetennelse er kun lokalisert til tannkjøtt og vil ikke påvirke en tannrotbetennelse, eller gi hovenhet mot hals, men kan gi lokal hevelse i selve tannkjøttet rundt en eller flere tenner.

Tann(rot)betennelse kan bruke noe tid på å tilhele, men jeg synes du bør få det sjekket hos tannlegen din, da kan han/hun få sett på det direkte og vurdere om det har en sammenheng med tannen. Blir det ikke funnet en tannårsak til dette bør du få sjekket det hos lege.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Tannlegen, SiO helse




 
Finner du ikke det du leter etter?