?

Hav er årsaken til økt svetteproduksjon, og finnes behandlingsmuligheter?

Kvinne 29 . 31 Mars 2021
Spørsmål

I de siste ukene har jeg begynt å slite med veldig mye svette under armene, på føttene og håndflatene. Jeg er ca.50kg/154cm, vegetarianer som spiser sunt og ikke spiser mye sterkt mat. Har vært plaget av økt svette så lenge jeg kan huske, slik at jeg alltid må ha på meg mørk overdel, eller klær av materialer som ikke får synlige merker når de blir våte. Dette er min triste daglige virkelighet, men på et vis har jeg blitt vant til det (har gitt litt opp). Men i det siste er det veldig mye mer svette. Dette er mest knyttet til ulike emosjonelle endringer: både når jeg er f.e. redd for å snakke foran andre, når jeg er glad og ler av en komedie, men også når jeg bare har føttene under dyne. Jeg pleier å ha kalde hender og føtter, også når jeg svetter, og derfor fryser jeg enda mer, nesten til det brenner på føttene. Har dette noe forklaring, og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt svetten? Mistenker hormoner, men tidligere undersøkelser fant ikke noe galt med de. Bør jeg undersøke på nytt?

Kvinne (29)
Fagperson svarer
Hei

 

Overdreven svette er en ganske alminnelig tilstand. Det er helt ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Heldigvis finnes flere behandlingsmuligheter. For kartlegging av problemet og vurdering av passende behandling, anbefaler jeg at du bestiller en time hos din fastlege

Svetting er viktig for kroppens temperaturregulering, men mange andre som deg svetter mye mer enn det som er normalt. Dette kalles hyperhidrose, og rammer 1-3 % av befolkningen. De fleste mennesker svetter når de trener eller anstrenger seg, er i varme omgivelser, eller er nervøse, redde eller under stress. Den overdrevne svettingen ved hyperhidrose overgår imidlertid slik normal svetting. 

Du svetter mye fra håndflatene, fotsålene og armhulene, dette skyldes vanligvis ikke en sykdom. Problemet debuterer ofte i barndommen. Ofte er det en opphopning av problemet i enkelte familier, og kan være en arvelig komponent. Problemet er vanlig og kan være svært plagsomt. Foruten å forstyrre normale daglige aktiviteter, kan det også medvirke til forlegenhet og skape psykososiale problemer. 

 

En vanlig årsak til hyperhidrose (ovrdreven svette) er at nervene som skal trigge svettekjertlene, blir overaktive og utløser mer svette når det ikke er nødvendig. Problemet forsterkes når du er under stress eller er nervøs. Unntaksvis kan overdreven svetting skyldes bivirkninger av medisiner, lavt blodsukker, overaktiv skjoldkjertel (høyt stoffskifte) eller infeksjon.

 

Jeg anbefaler at du bestiller en time hos din fastlege. Legen vil da legge stor vekt på sykehistorien din og gjør en kroppsundersøkelse. Hvis symptomene er åpenbare, er det lett for legen å stille diagnosen hyperhidrose. Det vil som regel bli tatt blodprøver og urinprøve for å avklare om den overdrevne svettingen kan skyldes en underliggende medisinsk tilstand som høyt stoffskifte (hypertyreose) eller lavt blodsukker (hypoglykemi).

 

Det finnes ingen ideell behandling. Behovet for behandling avhenger av hvor mye du svetter, hvor mye svettingen innvirker på dine daglige aktiviteter og hvor godt behandlingen virker for deg. Flere behandlingsmuligheter finnes, blant annet aluminiumklorid oppløsning som kan påføres huden i håndflatene og fotsålene. Den gir lite bivirkninger, men noen kan bli overfølsomme for midlet. Det finnes deodoranter som inneholder aluminiumklorid. Personer med alvorlig svetting kan behandles med noen type injeksjoner.

 

Håper du fikk svar på det du lurer på, og lykke til!

 

Fastlegen SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?