?

Funnet en kul, kan det være kreft?

Kvinne 20 . 08 November 2019
Spørsmål

Hei. Jeg sliter en del med helseangst og var sist uke hos min fastlege for å sjekke noen føflekker. føflekkene var fine, men det ble uansett tatt blodprøver siden jeg er så bekymret for kreft. prøvene var fine. Men nå har jeg oppdaget en kul et stykke ut på venstre skulder, og er såklart bekymret igjen. Kulen er ikke ond, og merken den bare med en tilfeldighet. Hva kan dette være? Og kan dette være kreft når blodprøvene mine var helt fine?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei,

 

de fleste vil ha noen fettkuler eller talgansamlinger i huden sin som man finner tilfeldig her og der. De aller fleste er helt ufarlige. Kulene som gir grunn til bekymring og som gjerne utredes videre er dem som er over 5 cm, om de utvikler seg og vokser raskt, eller kuler som sitter veldig dypt/i muskel. Blodprøver har mindre verdi akkurat når det gjelder kuler - størrelse og vekst på kulene betyr mer. Søk lege for en avklaring hos lege om du har en stor kul eller den vokser raskt. Er det en liten kul under 5 cm som ikke vokser nevneverdig fremover skal du bare ta det helt med ro og ikke være bekymret, da er det ikke en kreftsvulst. 

Slik du beskriver samlet det har du ikke typiske symptomer på kreft, men du har typiske symptomer på helseangsten din. Det kjennetegnes jo av at man stadig finner "noe nytt" og der man tenker det verste umiddelbart. Det tenker jeg må være veldig slitsom for deg i lengden. Det er spesielt dumt at du ender med mye bekymringer for kreft når du er i en alder der kreft knapt forekommer. Fastlegen din eller en psykolog kan bidra til å hjelpe deg med å dempe bekymringer om konkrete tanker tar overhånd i livet, og forebygge nye. Du skal ikke føle at du bruker fastlegen din unødig om du er veldig bekymret. Deres jobb er å påvise eller utelukke sykdom, liten eller stor, og trygge dem som kommer. Et annet råd til deg er å kanskje forsøke en selvhjelpsbok. Denne er skrevet av en som har god kompetanse på teknikker for å unngå katastrofetenkning, med basis i kognitiv terapi.  

Håper dette svaret er til hjelp, 

hilsen SIO legen

 
Finner du ikke det du leter etter?