?

Burde jeg undersøke stikninger i brystet?

Kvinne 19 . 26 November 2019
Spørsmål

Hei, jeg har i flere år hatt stikking i brystet. Det er 90% av tilfellene i venstre bryst. I starten (kanskje 2-3 år siden) så kom de kun en gang i måneden ca. Det siste 3/4 av året har jeg fått mye mer av stikkingen. Den kan komme flere ganger i uka. Stikkingen er sviende, og jeg får vondt med å puste. De varer ikke altfor lenge, rundt 20-30 sekunder. Har lest at stress kan være en faktor, men føler meg sjeldent stressa. Er dette noe jeg burde undersøke nærmere, eller er det normalt? Har dere evt noen forslag på hva det kan være?

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei,
 
stikningene du opplever må jo ha en årsak, de kommer ikke uten grunn.
 
Oftest vil stikninger i bryst være koblet til smerter i selve brystveggen. Der har en muskler, muskelfascier, ribbein, ledd, nerver, beinhinne etc. Alle er i seg selv avanserte kroppslige strukturer som kan utløse kortvarige smerter. Årsaksforhold kan være forbundet med spesielle bevegelser, eller at en har underbevisste muskelspenninger ifb med stress. Typisk kan man utløse slike smerter via bestemte bevegelser, eller f. eks å trekke pusten dypt slik at brystveggen beveger seg. 
 
 
En annen (litt mindre sannsynlig) mulighet en skal tenke på ved sviefølelse: Reflux av syre i spisierøret. Oftest vil man da kunne oppleve sure oppstøt og merke at det vil kunne være relatert til måltider eller flatt leie.
 
Jeg er  ikke bekymret for at det skulle være en farlig årsak hos deg og være koblet til hjertesykdom. Det er fordi stikninger av kort varighet ikke er typisk for klassisk hjertesykdom, du har hatt fenomenet lenge, og du er svært ung. Allmennleger ser unge med stikninger i bryst svært ofte, og det er ekstremt sjelden noe annet som ligger bak enn smerter fra brystveggen og bevegelsesapparatet.  De aller fleste søker kontakt med lege for smerter på venstre side. Sannsynligvis er det like ofte plager fra høyre side hos folk, men smerter i høyre bryst gir automatisk mindre bekymring enn dem fra venstre. 
 
Jeg tenker allikevel  du bør undersøke det nærmere om det er slik at du får smerter helst ved fysisk aktivitet som jogging/større anstrengelse, eller du opplever vedvarende tungpust/nedsatt fysisk kapasitet. Da kan en legesjekk være veldig fornuftig. Du kan også ta en tur til legen om det er noe som etterhvert gir deg mer bekymring og du vil sjekke litt for sikkerhets skyld med undersøkelser. 
 

Håper du etterhvert ser en klar årsakssammenheng,

hilsen SIO legen

Finner du ikke det du leter etter?