?

Alvorlig med fluer i synsfeltet?

Kvinne 21 . 11 Februar 2020
Spørsmål

Hei! Jeg opplever en del fluer i synsfeltet, spesielt på venstre side, men også litt på høyre. De kommer for det meste når jeg ser mot lyse overflater, som for eksempel når det er sol ute, eller vist jeg leser med sterkt lys. Jeg vet at dette er vanlig, men klarer ikke helt å legge fra meg tanken om at det kan være noe alvorlig. Mine spørsmål er derfor: er det vanlig å ha det mer på ene siden? Burde jeg bestille meg time til fastlege, eller er det bedre med en synsundersøkelse hos optiker?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

 

det høres ut som om du har gjort en del undersøkelser på fluer i synsfeltet, eller såkalte "mouches volantes" på legespråk. Symptomene du beskriver på det er helt klassiske.

Det kan gjerne være en sideforskjell. Årsaken er jo fortetninger i glasslegemet, og de vil variere i utbredelse og form fra øye til til øye. Nærsynte er litt mer utsatt for å få dem enn andre.

På ditt spørsmål om du bør gå til fastlege eller optiker; det er det ingen grunn til så lenge det eneste du merker med synet er disse fluene. Diagnostikken blir ikke bedre enn det du merker selv, fastlegen din vil ikke engang kunne se dem. Det er uansett ikke noe som skal behandles. Det er bare ett tilfelle der disse fluene gir bekymring; dersom det kommer mange helt plutselig som ikke har vært der før, samtidig med at man ser "blitzlys". Det er et forvarsel på netthinneløsning, der en øyelege bør se på selve netthinnen tidlig. "Vanlige" fluer utenom dette spesielle akutte tilfellet er som sagt vanlig og ufarlig.

Håper du kan legge fra deg tanken på at dette skulle kunne være noe farlig. En blir gjerne vant til dem med tiden og glemmer at man har dem.

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?