Spørsmål
Hei, jeg hadde nylig mitt første genitale herpes utbrudd. Dette ga meg, som veldig mange andre, en stor emosjonell belastning, mye stress og skam. Jeg var "heldig" og er smittet med herpes type 1 (HSV1). Jeg har enda ikke fått noen nye utbrudd, men har lest meg mye opp på ulike statistikker rundt sjansen for nye utbrudd samt smitterisiko. Jeg har utviklet søvnproblemer og angst i sammenheng med redselen for nye utbrudd og effektene av sykdommen på mitt seksualliv. Jeg tror ikke jeg er alene om å ikke vite hvordan jeg skal forholde meg til det med tanke på nye partnere. Min foreløpige løsning har vært å totalt stoppe å ha sex, noe som jeg i lengden vet ikke er en god løsning. I prinsippet og i henhold til loven er jeg ikke pålagt å måtte oppgi dette til verken nye eller tidligere partnere. Jeg er enda ikke klar for å si det til potensielle partnere, men jeg kunne ikke tilgitt meg selv om jeg hadde smittet noen. Hvordan kan jeg forholde meg til dette på en forsvarlig måte?
Helsesykepleier svarer
Til tross for at kjønnsherpes er en vanlig infeksjon (nesten 1/3 nordmenn er smittet), er det ikke uvanlig at sykdommen vekker følelser av stress og skam, slik som du beskriver. Om du sliter med å akseptere smitten, kan det være lurt å snakke med en som kan noe om herpes.
Du skriver at du kun har hatt ett utbrudd, førstegangsutbruddet. Dette første utbruddet er ofte det kraftigste. Noen er heldige og får aldri utbrudd igjen. Viruset ligger i dvale. Men om du skulle få nye utbrudd vil de vanligvis være kortere og gi mindre plager etter hvert som tiden går.
I praksis regnes du som smittsom kun ved utbrudd. Smitterisikoen er ellers svært liten. Som en tommelfingerregel er man smittsom fra det tidspunktet man begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd. Unngå derfor samleie og munnsex mens du har utbrudd.
I følge norsk lov har du ingen plikt til å informere om at du har herpes, men mange vil mene at det sømmer seg å informere framtidige partnere om at man er smittet. Hvis du bestemmer deg for å fortelle partner at du har viruset, er det stor forskjell på om du er «nedi kjelleren» eller om du har klart å forsone deg med smitten. Om du er godt informert, vil det være lettere å ha svar på spørsmål partneren eventuelt stiller. Det beste er kanskje å finne en passende anledning der dere kan være helt uforstyrret og så fortelle det rett frem, saklig og helt uten dramatikk.
Bestill time hos helsesykepler om du trenger mer hjelp/støtte: Sjekk ut om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller oppsøk helsestasjon i din kommune.
Lykke til!
Med vennlig hilsen
Helsesykepleieren