?

Må jeg fortsette på p-piller for å unngå kviser?

Kvinne 26 . 03 Mai 2021
Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med akne i nesten 14 år. Da jeg sluttet på ppiller for 1 år siden (etter å ha gått på det siden 2009) ble det helt ekstremt ille og ikke en eneste spot var kvisefri i ansiktet og det var veldig vondt fysisk og psykisk. Hudlege satt meg på isotretinoin som jeg gikk på i 102 dager og det er nå 2 måneder siden. Huden min har aldri vært bedre, får bare en og annen liten kvise innimellom. Da jeg gikk på isotretinoin måtte jeg begynne på ppiller igjen (bruker oralcon), og nå er jeg veldig redd for at hvis jeg slutter på ppille så blir huden kaos på nytt. Tror dere det er safe å slutte på ppillene eller er jeg nødt til å fortsette å gå på de for å ha fin hud?

Kvinne (26)
Fagperson svarer
Hei

Så godt å høre at du er blitt bedre. Dersom du ikke har noen plager med kviser i det hele tatt nå, så ser jeg ikke nødvendighet av behandling nå. Da gjelder det å fortsette å fokusere på variert og sunt kosthold og forsiktighet med kosmetiske produkter.

Det er imidlertid ingen ting i veien med å fortsette med p-pillene selv om du nå opplever lite plager. Det er jo dessverre noen som opplever forverring noen måneder etter avsluttet behandling med Isotretinoin. P-piller med østrogen kan ha god forebyggende effekt i dette tilfellet. Dette blir i hvert tilfelle en avveining med fordeler mot ulemper. Dersom du er usikker så vil jeg anbefale at du tar dette opp med din fastlege slik at dere samme kan komme frem til hva som er beste tilnærming for deg.

Håper dette var til hjelp.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?