?

Jeg har kobberspiral og er redd for bivirkninger

Kvinne 22 . 01 Desember 2020
Spørsmål

Jeg har kobberspiral og er redd for bivirkninger. Mange snakker om kobberforgiftning og hvordan det kan påvirke både meg og framtidige barn og derfor vurderer jeg å ta den ut. Alle prevensjonsmidler ser ut til å ha bivirkninger og jeg vet ikke hva je skal velge. Er frykten for kobberforgiftning reel? Jeg har noen symptomer, men føler at det godt kan komme av andre ting også.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Kobberspiralen har en kobbertråd tvunnet rundt plaststaven. Den skiller konstant ut kobber-ioner som påvirker slimhinnen i livmoren. Kobber-ionene tas opp av livmorslimhinnen, og skilles senere ut sammen med menstruasjonen. Ingenting av kobberet blir lagret i kroppen. 

At "mange snakker om kobberforgiftning" er meg ukjent. Dersom du er fornøyd med kobberspiralen, vil jeg råde deg til å beholde den. Den er en av de sikreste prevensjonsalternativene som er på markedet i dag. Du skriver at du har "symptomer, men føler at det godt kan komme av andre ting". Dersom du ikke er i form, vil jeg råde deg til å dra til fastlegen din for en sjekk.  

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?