?

Hvor stor er sjansen for at jeg kan ha blitt gravid?

Kvinne 23 . 07 Mars 2022
Spørsmål

Hei! Jeg sluttet på pillen for litt over en måned siden. Jeg har alltid vært veldig regelmessig, og fikk vanlig mensen igjen mer eller mindre 4 uker at jeg sluttet på pillen. Jeg og samboeren min hadde ubeskyttet samleie nest siste dagen på "mensen-uken", altså 8 dager før neste forventede eggløsning. Hvor stor er sjansen for at jeg kan ha blitt gravid av dette, og burde jeg kutte ut alkohol og lignende tiden fremover? For ordens skyld er det ikke krise å bli gravid nå, men det var ikke planen heller.

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Sjansen for å bli gravid er tilstede. Sædcellene kan leve i egglederen i opptil 5-7 døgn og vente på egget. Dette betyr at du kan bli gravid selv om du ikke har sex akkurat samme dag som eggløsningen finner sted, men har hatt samleie før eggløsningen. Det tar omtrent et døgn for egget å komme igjennom egglederen til livmoren. Vil råde deg til å ta en graviditetstest 3 uker etter det aktuelle samleie. 
Angående alkohol på dette tidspunktet, er det noe du må vurdere selv. Alkohol kan øke risikoen for spontan abort. Det er umulig å gi et sikkert svar på hvor grensen går for inntak av alkohol og risiko for fosterskade. Det finnes ingen nedre grense.

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?