?

Hvor lang tid bruker man ca på å bli gravid?

Kvinne 27 . 04 Mai 2021
Spørsmål

Hei, hvor lang tid bruker man ca på å bli gravid? Jeg er 27 år og har flere venninner som har forsøkt å blir gravide i mange år uten hell (de fleste har forsøkt i 2-3 år men har også venninne(34) som er på IVF etter 5 år med prøving). Dette stresser meg veldig. Jeg er student og er livredd for å få barn midt mellom studie og arbeid sånn at jeg ikke har tjent opp nok til mammaperm, samtidig vil min 36 år gamle samboer gjerne ha barn snart og jeg er redd for å bruke like lang tid som mine venninner.. hva er normalt? Burde jeg stoppe med p-piller nå sånn at jeg kanskje blir gravid om 3 år? Hvor stor er sannsynligheten for å bli gravid med en gang? Hva skjer om jeg ikke har fått til å jobbe i 6 måneder før baby kommer? Har gått på p-piller (først yasminelle, så oralcon) siden jeg var 15, kan dette gjøre så det tar lang tid å bli gravid?

Kvinne (27)
Helsesykepleier svarer
Hei

Hvor lang tid man bruker på å bli gravid, kan man ikke vite på forhånd. Dersom dere ikke blir gravide på første forsøk, er et ingen grunn til panikk. Det er helt normalt. Det tar i snitt 7 måneder for en kvinne å bli gravid. Og ettersom 7 måneder er et gjennomsnitt, så er det like normalt at det tar 1 måned som 14 måneder innen man får et positivt resultat. 80% av alle par lykkes å bli gravide innen et år.

Det er ingen grunn til å slutte på p-pillene nå. Først når tiden er inne og dere begge er klare for å bli gravide, slutter du på p-pillene. Teoretisk sett kan du bli gravid ved første fruktbare periode etter du har sluttet med p-pillene. P-pillebruk regnes som en relativt reversibel form for prevensjon. Det vil si at p-pillebruken ikke vil ha påvirkning særlig lengre enn den perioden det brukes, og man vil som regel være like fruktbar som tidligere etter å ha sluttet på p-pillene. 

Under optimale forhold er det 25-30% sannsynlighet per syklus for at du blir gravid. Det er viktig å slappe av, og redusere stresset i hverdagen og prosessen knyttet til det å bli gravid. 

Samleiet må times spesielt mellom dag 9 og 15 i menstruasjonssyklusen (du teller fra menstruasjonens første dag), siden spermiene må være der når egget slippes ut. Egget er levedyktig i bare noen timer hvis det ikke befruktes. Èn av de viktigste årsakene til at det tar lengre tid enn forventet å bli gravid, er at par nettopp ikke har samleie på de rette dagene i kvinnens syklus.

Har du flere spørsmål om graviditet/seksuell helse: Sjekk ut om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller oppsøk helsestasjon i din kommune. Der vil du få god veiledning på hva som kan passe for akkurat deg. 

Lykke til når den tid kommer :) 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?