?

Er det mulig å bli sterilisert som kvinne 21 år, da jeg ikke ønsker barn?

Kvinne 21 . 01 Februar 2022
Spørsmål

Hei. Jeg ønsker ikke barn- dette har jeg vært sikker på hele livet. Jeg ønsker også å slutte med hormonell prevensjon da jeg har noen plager på grunn av disse. Det jeg lurer på er om det er mulig å bli sterilisert som kvinne i Norge, uten annen grunn enn at jeg ikke ønsker barn? Dette er veldig viktig for meg, så om det ikke er mulig her vil jeg gjerne se på muligheter i for eksempel Danmark.

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Det er mulig å bli sterilisert som kvinne i Norge, men det er strengere for personer under 25 år og disse må søke spesielt og få behandlet saken av et eget utvalg – en steriliseringsnemnd. Om lag 20 søknader blir årlig behandlet i steriliseringsnemndene.

Dette er et inngrep som ikke er blitt definert som pålagt oppgave for offentlige sykehus. Noen avdelinger kan derfor i perioder, på grunn av ressursmangel, ikke påta seg denne typen operasjoner. Dette har sykehusene rett til å avgjøre selv. Dersom man ikke får utført sterilisering ved lokalt sykehus, kan man kontakte private sykehus for operasjon. Man vil da måtte dekke utgiftene selv.

Hvis du ønsker videre råd eller henvisning/søknad om dette, anbefaler jeg at du bestiller deg en time hos din fastlege.

 

Med vennlig hilsen

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?