Hopp til innhold
?

Bør jeg ta en boosterdose med hepatitt vaksine?

Mann 26 . 28 Januar 2025

Spørsmål

Hei. Jeg tok en antistofftest for hepatitt i forrige uke. Fikk 48 IU/L. 1. september 2023 fikk jeg 127 IU/L. Jeg tok to hepatitt B vaksiner i 2016. Sykepleier på Olifiaklinikken anbefaler meg å ta en boosterdose. Er du enig i vurderingen? Vil en boosterdose ha god effekt til tross for at sist vaksine ble satt i 2016? Og etter boosterdose, må jeg da ta antistofftest om noen år igjen for å se at det ikke har sunket mye? Og siste spørsmål. Jeg er 26 år og mann. Har vaksinen noen bivirkninger? Noen potensielle bivirkinger/ettervirkinger som kan dukke opp etter år? ikke del på siden

Mann (26)

Fastlege svarer

Hei

Jeg antar at du snakker om hepatitt B vaksine og ikke hepatitt A vaksine i dette tilfellet. Man anbefaler stort sett til alle voksne å ta 3 doser med hepatitt B vaksine for å oppnå langtidsbeskyttelse mot sykdommen. Det er angitt spesifikke minimumsintervaller mellom de ulike dosene for å oppnå adekvat antistoffrespons, men det er ikke satt noen maksimumsintervaller. Det betyr at du kan ta boosterdosen nå selv om de første to dosene er satt i 2016. Over 95 % av barn, ungdom og unge voksne oppnår beskyttende antistoffnivå etter fullvaksinering med tre eller fire doser, men man kan ikke love det samme dersom man tar kun to doser, selv om mange får god nok beskyttelse av to doser også. Når det kommer til langtidsbivirkininger av hepatitt B vaksine så finnes det ingen dokumentasjon på at disse finnes. 

Når det kommer til antistoff testing etter vaksinering så er dette vanligvis ikke nødvendig hos friske pasienter da beskyttelsen etter 3 doser er såpass god hos de aller fleste (over 95%). Men hvis man skal ta en antistofftest så bør blodprøven tas 1-3 måneder etter siste 3. dose. 

Håper dette var til hjelp! Her er det som står på FHI sine sider om blodprøvekontroller etter hepatitt B vaksinering:

Serologisk testing etter vaksinasjon

Over 95% av barn, ungdom og unge voksne oppnår beskyttende antistoffnivå etter fullvaksinering med tre eller fire doser. Det er i fagmiljøer enighet om at rutinemessig testing av immunologisk friske personer som er adekvat vaksinert generelt ikke er indisert. Det anbefales likevel å kontrollere antistoffnivået (anti-HBs) 1 -3 måneder etter at siste dose er gitt for å vurdere immunresponsen for følgende grupper:

  • barn av mødre med kronisk hepatitt B-infeksjon
  • seksualpartnere til kroniske smittebærere
  • personer med forventet lav respons på vaksinen (som ved immunsvikttilstand, nyresvikt)
  • personer som vaksineres i yrkessammenheng (for eksempel helsearbeidere, ansatte i politi og fengselsvesen)

Bruk av antistoffmåling for å vurdere vaksinasjonsstatus har begrenset verdi når dette gjøres lang tid etter vaksinasjon. Antistoffnivået synker normalt mest i løpet av det første året etter fullført vaksinasjon, for deretter å flate ut. I mange tilfeller vil antistoffnivået målt flere år etter vaksinasjon være < 10 IU/l eller ikke målbart selv om personen er korrekt vaksinert og har langtidsbeskyttelse. I de tilfellene antistoffmåling etter vaksinasjon skal gjøres, anbefales det derfor å ta blodprøven etter 1–3 måneder (dvs. tidligst 4 uker og ikke senere enn 3 måneder) etter siste vaksinedose.

Tolkning av anti-HBs prøvesvar:

  • Immunkompetente personer som 1-3 måneder etter siste vaksinedose har oppnådd antistoffrespons med anti-HBs > 10 IU/l betraktes som livsvarig beskyttet mot alvorlig hepatitt B- infeksjon og kronisk bærertilstand [1;13]. Senere antistoffmålinger eller nye vaksinedoser er derfor ikke nødvendig.
  • Dersom anti-HBs målt 1-3 måneder etter siste vaksinedose er <10 IU/l, anbefales å gi 3 nye doser etter vanlig regime og gjøre ny antistoffmåling 1-3 måneder etter siste (totalt sjette) dose. Dersom tilfredsstillende nivå ikke er oppnådd etter seks doser er videre vaksinasjon antagelig nytteløst og personen må regnes som «non-responder».
  • Dersom anti-HBs målt lang tid etter dokumentert vaksinasjon (3 eller 4 doser med korrekt intervall) er <10 IU/l, anbefales ikke ytterligere vaksinedoser. Dette kan f.eks. gjelde nyankomne som testes for å avdekke hepatitt B-infeksjon/sykdom og tilbys behandling. Målet med testingen er ikke å vurdere vaksinasjonsstatus, siden slik testing i så fall må gjøres 1-3 måneder etter vaksinasjon.

 

Vennlig hilsen
Fastlegen