Spørsmål
I henhold til nye kostholdsråd fra Helsedirektoratet, er det anbefalt å spise 800g frukt og grønt pr. dag. Hvis man av praktiske årsaker holder seg til f.eks. gulrot og eple: Klarer kroppen å ta opp alle næringsstoffene, altså, kan det bli «for mye» gulrot / eple og at kroppen derfor ikke klarer å ta til seg alle 800g?
Samtaleterapeut svarer
Det er flott at du ønsker å få i deg frukt og grønnsaker, da de gir mange helsefordeler og er viktige kilder til kostfiber og næringsstoffer som vitamin C, E, K, folat og kalium.
Når du følger de anbefalte kostholdsrådene om å spise 800 gram frukt og grønt per dag, er det viktig å variere mellom ulike typer frukt, bær og grønnsaker. Gulrot og eple er begge sunne valg, men de inneholder forskjellige næringsstoffer. Gulrot er rik på betakaroten (som omdannes til vitamin A), fiber og mineraler, mens eple gir vitamin C, fiber og antioksidanter.
Kroppen vil kunne ta opp næringsstoffene fra 800 gram gulrot og eple, men for å få et mer balansert inntak av alle nødvendige næringsstoffer, er variasjon viktig. For mye av én type mat kan føre til ubalanse i kostholdet.
Selv om det ikke er "for mye" gulrot eller eple i seg selv, vil du få et mer optimalt kosthold ved å inkludere ulike typer frukt og grønnsaker.
Du kan finne mer informasjon om kostrådene og praktisk informasjon og begrunnelse for hvert kostråd på Helsedirektoratets nettsider.
Vennlig hilsen fra samtaleterapeuten