Spørsmål
Hei! Jeg er en student med veldig liten erfaring med dating og romanse. Dette skyldes bla. hvordan jeg ble oppdratt, men også noe jeg tror er frykt. Jeg bestemte meg i fjor for å prøve å ha et litt mer aktivt dating liv, men innså fort at bare det å være i et rom med en annen person hvor jeg vet at hensikten er noe mer enn platonisk litt for lenge resulterer i ukontrollerbare panikk attakk. Jeg finner som oftest en eller annen unnskyldning for å forlate stedet før jeg bryter helt ned og gråter, puster og skjelver og ukontrollert ut av frykt. De jeg treffer gjør aldri noe galt eller unormalt, og er ganske sikker på at problemet ligger hos meg. Jeg finner dette vanskelig å håndtere, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre med det.
Rådgiver svarer
Så flink du var som prøvde å date, selv om du synes det var skummelt!
Å gjøre det som utløser irrasjonell frykt er å eksponere seg, og eksponering kan hjelpe deg på veien mot å redusere uhensiktsmessig engstelighet. Hvis vi alltid unngår det vi engster oss for øker sjansen for at engstelsen fortsetter.
Jeg vil tro mange kan kjenne på ubehag og engstelse i datingsituasjoner, uavhengig av kjønn. Det krever mye å bli kjent med nye, og særlig potensielle kjærester. Tanken på å bli avvist eller avvise andre kan være skummel.
Du forteller at du kjenner på panikk. Å gråte, puste, og skjelve er vanlige reaksjoner under et panikkanfall. I denne videoen forklares det hva som skjer med oss når hjernen blir overbeskyttende, og trykker på alarmknappen selv om vi ikke er i stor fare. P3 forklarer: Hvorfor får vi panikkanfall? – NRK
Jeg lurer også på om du vet hva du frykter? Er du bekymret for hvordan du blir oppfattet eller at den andre skal se at du er ukomfortabel? Blir du bekymret for at du og daten har veldig ulike forventninger?
Kan det hjelpe videre å..
- være åpen med den du skal møte om hva du er ute etter? Er du ute etter en kortvarig flørt eller noe mer langvarig? Tørr å si det. Ulike forventninger kan gi mye usikkerhet.
- Hvis du bruker mye krefter på å skjule nervøsiteten din, kan det være lurt å si at du er nervøs. Dermed ufarliggjør du situasjonen og dere kan kanskje til og med le litt av det sammen.
- Å gjøre noe sammen og ha fokus på en felles aktivitet kan gjøre at man ikke blir så selvbevisst, f.eks gå en tur sammen, gå på en utstilling eller lignende.
- Gi deg selv tid til å bli kjent og avtal flere møter. Det er helt vanlig å ikke vite hva du vil etter første date.
- På daten; flytt fokus utover, hva den andre sier, bruk sansene dine, og prøv å la det som skjer på innsiden gå sin gang.
- Vite at panikkanfall går over etter en stund, kroppen klarer ikke å være i kriseberedskap så lenge i gangen. Når du står i det vanskelige over tid uten å unnvike, vil nye og gode erfaringer lære deg å slappe av i nye situasjoner.
Heldigvis går det an å jobbe seg gjennom slike plager, og det går også an å få hjelp. Du kan blant annet sjekke ut kurs og samtaletilbud ved din samskipnad.
Jeg legger ved en artikkel som kanskje du synes er nyttig.
Ønsker deg all lykke til videre!
Vennlig hilsen,
rådgiver og veileder, psykisk helse