?

Hvordan får jeg en vennegjeng?

Mann 21 . 13 September 2021
Spørsmål

hei Jeg går nå på andreåret på en bachelor og er bekymret over at jeg ikke føler jeg har noen venner. Jeg synes det har vært vanskelig å møte mange folk jeg liker på universitetet, og det plager meg. Jeg føler meg til tider veldig ensom. Jeg tror noe å betrakte er det at jeg tidligere har brukt mye tid for meg selv og ikke tatt mange initiativ til å få venner på vgs og ungdomskolen, og aldri egentlig hatt venner jeg liker. Nå har jeg ihvertfall møtt noen her og der jeg kunne tenke meg å være venner med, men blir usikker over initiativ-faktoren. Hvor mye kan jeg forvente å henge med disse folkene, hva er akseptabelt å gjøre? og hva kan jeg forvente av dem tilbake, av initiativ? Det jeg føler jeg virkelig vil, er å bli en del av en vennegjeng. Det er noe jeg aldri har egentlig vært, og jeg vet ikke heller hvordan de formes. oppsummert lurer jeg altså på: hvordan møter jeg folk jeg liker på uni, hvordan ta initiativ, og hvordan bli en del av en gruppe. takker på forhånd for svar.

Mann (21)
Fagperson svarer
Hei

Flott spørsmål! En måte å se på ensomhet på, er å se på det som en følelse som forteller deg noe: Du ønsker vennskap, fellesskap, noen å ha det gøy med og noen å støtte deg på når livet er vanskelig. Sånn kan vi se på ensomheten som noe "positivt", noe som forteller deg at du mangler noe, og som derfor motiverer deg til å handle. Selv om følelsen av ensomhet ikke akkurat kan beskrives som noe positivt, kan du si at det er et driv som kan lede til fine forandringer for deg. Det er derfor jeg skriver at jeg synes det er et flott spørsmål, fordi det er så lett å tenke at ensomhet kun er noe negativt, noe skamfullt.

Det er mange som ikke har hatt nære vennskap på vgs som finner sin gjeng senere i livet. Det er lett å føle seg uerfaren i begynnelsen, og tenke at alle rundt en ser ut til å ha haugevis av venner, men det er slettes ikke sant. 

Vi hører fra mange ensomme studenter, og har derfor laget flere artikler om det. I den første jeg legger ved til deg, står det noen tips til hvordan du kan gå frem for å møte nye venner. Ett av rådene der er å ta initiativ. Akkurat hvor mye initiativ du skal ta, er umulig å konkretisere, men svaret er; ta så mye initiativ som du tør og orker, og gjerne enda litt mer. Alle mennesker er ulike, noen tar masse initiativ, andre mindre, og det fins ikke et riktig svar på det. Det er en ærlig sak å søke etter nye vennskap, veldig mange universitetsstudenter går rundt med akkurat samme behov som deg, det gjelder bare å finne dem.

Du spør om hva som er akseptabelt. Det er også veldig individuelt, men som hovedregel vil jeg si at de aller fleste mennesker liker at andre viser interesse for dem, selv om de ikke alltid klarer å vise det. Og så avhenger det av deres livssituasjon hvor mye de har tid eller behov for til nye venner. Men det er alltid helt innafor å spørre. Bruk deg selv som rettesnor; hva liker du å gjøre, hvem synes du ser interessante ut? Hvor ofte ville du likt å bli spurt? Dersom du ikke får napp de første gangene du prøver, så gjelder det å ikke gi opp. Typiske studentinitiativ kan være å spørre noen om å lage en studiegruppe, om dere skal spise lunsj sammen, se en film sammen, gå på quiz eller trening sammen, eller bli med i en forening. Følg med på ting som skjer rundt deg, som du kunne tenke deg, fra oppslag i korridorene til arrangement på Facebook, og spør om andre kunne tenke seg å gå. Hvis du får med deg noen, kan du kanskje si at du synes det var veldig hyggelig (hvis det er sant) og spørre om dere ikke skal gjøre flere ting sammen.

Den andre artikkelen handler om å tørre å la andre komme nær. Det kan for eksempel være å innrømme at du ikke kjenner så mange i Oslo eller fortelle om en interesse du har. Du kan si at jo mer nær din egen sannhet du viser til andre, jo lettere er det for andre å vise sin sannhet til deg og jo lettere er det å finne noen som du har noe til felles med. Det kan være skummelt å vise seg fra sårbare sider, men det er ofte snarveien inn til et godt vennskap. 

Den tredje artikkelen kommer med råd til nettsteder hvor alle som bruker nettstedet også leter etter venner.

Jeg håper at du tør å bruke høsten på å lete etter venner, for de er der ute, det gjelder bare å være modig og tålmodig. Skulle det bli vanskelig, må du gjerne undersøke samtaletilbudet i din samskipnad

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?