Spørsmål
Hei, jeg er i et forhold som har vart til nå 4 år. Jeg er kjempe glad i henne, men jeg klarer å lyve veldig lett framfor ho og jeg klare ikke å stoppe. Selv om hun vet at jeg lyver, så fortsetter jeg bare å lyve. Når jeg sier at jeg ikke skal lyve mer, så stiller hun meg et spørsmål etterpå, også lyver jeg igjen. Det er ekstremt problematisk for forholdet og jeg trenger veldig hjelp me å stoppe. Jeg forstår bare ikke hvordan jeg gjør det så lett.
Rådgiver svarer
Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i spørsmålet ditt, fordi det å lyve nok er nokså normalt.
Så er det også gjenkjennelig at man kommer til et punkt der noe vi gjør (som å lyve til kjæresten) gir en dårlig følelse, og man innser at en endring må til.
Det å lyve oppleves som en dårlig ting å gjøre, men de fleste gjør det av og til. Det viser både norske og internasjonale undersøkelser.
Man lyver for å oppnå noe, men ofte er det ikke en dårlig hensikt bak.
Motivet er ofte å spare seg selv eller andre for negative følelser.
Begrepet «hvit løgn» sier noe om at hensikten er god (hvit), men likevel er det galt (løgn).
Du beskriver at det er et problem for deg.
For å endre på et problem er det lurt å ha klart for seg hva problemet egentlig er.
Jeg tenker at ditt problem kan oppsummeres på denne måten:
- Du lyver ofte uten at du er bevisst på at du velger å lyve. (Handling)
- Du liker ikke at du lyver så lett til kjæresten. (Holdning)
- Du skjønner at lyvingen kan være en trussel mot forholdet. (Konsekvenser)
- Du har et ønske om å endre på dette. (Motivasjon)
Lyvingen har blitt til en vane. Jeg tolker det til at det ikke er løgnene i seg selv, men hva det sier om deg som person og ditt forhold til din kjæreste, når du lyver så mye som du beskriver.
Hvordan slutte med en dårlig vane,
-som i ditt tilfelle er å lyve til kjæresten.
Så hva er en vane?
En vane er en handling som du automatisk velger å gjøre i en gitt situasjon. En handling blir en vane hvis man gjentar den tilstrekkelig mange ganger.
Hvis man vil endre en vane må man repetere en ny handling i den gitte situasjonen ofte nok til at det erstatter en gammel vane.
Det virker jo enkelt. Bare ikke lyv! Sant?
Hvis det å lyve er en vane og du lyver uten å registrere det, så må du starte med å bli bevisst at det skjer.
Og hver gang du merker at du lyver må du ha en regel for deg selv:
Gjør noe annet enn å lyve.
Det virker enkelt, men det blir komplisert når det å lyve gir en fordel versus å ikke lyve. Noen ganger vil det å lyge være en enkel utvei for å unngå noe som kan være vanskelig eller ubehagelig, mens det å snakke sant kan gi negative konsekvenser. På kort sikt i hvert fall.
Motivasjon til endring er en viktig suksessfaktor. Du beskriver allerede i ditt spørsmål motivasjon til å slutte å lyve. Så det kan hjelpe å skrive ned noen grunner til å endre. Det kan være knytta til holdning om rett og galt, det kan handle om dine verdier i forhold til andre eller det kan handle om at du ikke vil ha et forhold der løgn er en del av forholdet.
Konsekvenser. Den dårlige følelsen du får av å lyve til kjæresten har du allerede erfaring med. Men hva vil konsekvensene av å snakke sant være? Det kan være nyttig å lage en liste over hva du vil oppnå av positive virkninger av å snakke sant, og av å slippe å lyve.
Ærlighet varer lengst!, -men er også noen ganger ganske vanskelig. Da kan det være nyttig å få hjelp. Jeg vil foreslå at dette kan være et prosjekt som du kan invitere kjæresten din med på. Hun er jo allerede involvert, og er sikkert også interessert i endringen.
Det er mye lettere å klare vanskelige ting hvis man er sammen om det, og det kan kanskje styrke forholdet deres.
Øvelse gjør mester! Det er også et ordtak.
Men selvsagt et ordtak fordi det er litt sant, og det er øvelse som skal til for å endre fra en vane til en annen. Repetisjon, velge å ikke lyve hver gang, og belønne seg selv hver gang du klarer det.
Til det blir en vane.
Gammel vane vond å vende. Dagens siste ordtak, jeg lover.
Dette ordtaket bekrefter at det å endre vaner også kan være vanskelig.
Det er ikke alltid man får til det man vil.
Det finnes hjelp å få. Siden du er student har du et gratis tilbud om samtaler med kvalifisert helsehjelp gjennom studentsamskipnaden din.
Lykke til!
Vennlig hilsen,
Rådgiver, psykiatrisk sykepleier og kognitiv terapeut.