Hopp til innhold
?

Han er avhengig av mobilen. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 22 . 29 September 2023

Spørsmål

Hei. Jeg har vært sammen med kjæresten i to år. Han er sinnsykt smart, morsom og en fyr alle liker. Men han er avhengig av mobilen. Den kommer i veien for alt… Under middagen, når vi går turer, når jeg vil ligge i armkroken og kose - uansett. Jeg føler han liker mobilen bedre enn meg. Jeg ser han nesten ikke i øynene lengre. Har tatt dette ordentlig opp med han flere ganger, og han lover å skjerpe seg. Men det blir ingen bedring. Han er jo fantastisk på alle andre måter men hvor går grensa? Mobilavhengighet er jo et problem det går an å løse, men er det vits når han selv ikke er motivert? Jeg kjenner bare at gnisten forsvinner litt. Jeg ber om en klem men innser at han ser på mobilen mens han klemmer meg… Han er ikke i kontakt med omverdenen eller meg. Vi kan ha gode samtaler selv om mobilen er der, men det blir ikke det samme. Hva bør jeg gjøre? Kan forholdet reddes?

Kvinne (22)

Psykolog svarer

Hei

Leit å høre at dere er i denne situasjonen. Jeg tror ut fra det du skriver, at du kanskje kjenner at dere nærmer dere en grense nå.

Mange av oss har en viss avhengighet til mobilen, men for noen tar det rett og slett overhånd. Kanskje tenker han at det ikke er så farlig – alle bruker jo tid på sosiale medier i dag. Det er lett å undervurdere de negative effektene, og som du selv har kjent på den siste tiden så kan overdreven mobilbruk gjøre stor skade på et parforhold. Det finnes ingen klar definisjon av hva som er karakteristika ved avhengighet og overforbruk. Men når mobilen opptar så mye av hans tid at den får han til å neglisjere fysiske møter med andre, parforholdet, arbeidet hans, studier, hobbyer og andre viktige ting i livet, så er det tegn på at det har tatt overhånd.

Forholdet hans til mobilen er nok noe som har fått utvikle seg over tid, og avhengighet skjer ofte uten at vi selv er det bevisst. Vi blir "høy" av å scrolle, og effekten blir av noen sammenlignet med effekten av kokain. Det er ikke uten grunn at mobilen omtales som det digitale dopet. Rent fysiologisk skyldes det utskillelse av nervesystemets signalstoff dopamin. Mengden av dopamin øker hver gang det er noe vi gleder oss over. Dopaminet forsterker og motiverer atferd som gjør oss godt, samtidig som det skaper avhengighet. Dette kan føre til abstinenssymptomer hvis man prøver å begrense mobilbruken, og veien tilbake til mobilskjermen blir da kort.

Selv om dere har snakket om dette allerede, så tror jeg det er viktig at dere tar en ny prat om dette. Fortell han om hvordan du har det i parforholdet, og på hvilken måte mobilen kommer i veien mellom dere og skaper avstand.  

Hvis han selv ønsker å redusere mobilbruken, kan han vurdere disse tipsene for å trappe ned:

  • Øk bevissthet rundt eget mobilbruk, hvilke behov eller følelser utløser bruken?
  • Finn alternative måter å håndtere følelsene på, og ha en plan for andre ting å gjøre enn å gripe etter mobilen.
  • Sett mål for når og hvor mobilen skal brukes i løpet av en dag.
  • Konkret nedtrappingsplan for hvor ofte mobilen kan sjekkes. Øk intervallet gradvis fra f.eks 5 til 10 til 20 til 30 minutter.

 

Du kan utfordre han litt på dette nå, og kanskje ha et felles prosjekt sammen, -hvor lite tid klarer dere å bruke på telefonen løpet av en dag? Sjekk ut Hold, som er en app der man kan konkurrere med venner om å tjene poeng for å ikke bruke mobilen.

Hvis dere likevel etter innsats fra hans side, opplever at hans mobilbruk er problematisk kan det hende at han behøver annen type hjelp. De ulike studentsamskipnadene har tilbud om samtaler dersom han er student. Dette kan være et fint sted å starte. Fastleger er også veldig gode til å bistå med å finne ut hvor han kan få den beste hjelpen for dette. Forsøk å gjøre noe med mobilproblemet, før dere gjør noen valg ift forholdet deres. Det høres ut som at han egentlig er en veldig bra fyr, men at han fått litt problematisk forhold til mobilen, noe som dessverre er en ganske vanlig problemstilling for flere nå.

Håper det ordner seg for dere og parforholdet, og jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig å lese.

 

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: